Aj keď si to neuvedomujeme, denne musí náš organizmus odolať miliónom útokov na naše zdravie. Medzi útočníkov patria nielen vírusy, baktérie a pod., ale aj chemicky nestabilné častice nazývané voľné radikály.
Nekontrolovateľnému množeniu voľných radikálov a nebezpečným oxidačným procesom zabraňujú práve antioxidanty. Vyskytujú sa v rôznych formách a podobách, od enzýmov cez vitamíny (A, E, C), flavonoidy, karotenoidy atď. až po minerálne látky (selén...).
Dostatok antioxidantov nás chráni pred:
· rakovinovými ochoreniami,
· ochoreniami srdca a celého kardiovaskulárneho systému,
· niektorými ochoreniami zraku (šedý zákal),
· Alzheimerovou chorobou,
· predčasným starnutím buniek,
· a ďalšími zdravotnými rizikami...
Odkiaľ sa v našom organizme berú voľné radikály?
Žijeme veľmi nezdravo a v nezdravom prostredí. Náš organizmus musí spracovať vzduch, ktorý dýchame (vrátane cigaretového dymu či exhalátov), potravu, ktorú konzumujeme (nevhodné, nekvalitné alebo dokonca pokazené potraviny) a vyrovnať sa s každodennou dávkou neodbúraného stresu a psychického napätia – pri tom všetkom v tele vznikajú voľné radikály. Ďalšie voľné radikály prijímame z okolia, napr. vo forme slnečného žiarenia.
Ako „vyzerá“ taký voľný radikál?
Nepredstavujte si pod ním žiadnu obludu :) z hororových príbehov, je to len molekula alebo dokonca atóm s jedným chýbajúcim elektrónom. Takáto častica „blúdi“ organizmom a okrem iného sa „pokúša“ získať chýbajúci elektrón napríklad zo štruktúry atómov inej molekuly. Pritom sa správa pomerne „bezohľadne“, poškodzujúc bunky, bielkoviny a dokonca DNA. Vzniknuté škody zaťažujú imunitný systém a molekuly, či atómy „okradnuté“ o svoj elektrón sa premieňajú na voľné radikály. Treba však dodať, že aj voľné radikály sú pre organizmus do istej miery potrebné. Problémy nastávajú, ak ich je príliš veľa.
Ako sa chrániť pred voľnými radikálmi
Organizmus má mnoho spôsobov ako naprávať škody a brániť sa pred negatívnym vplyvom voľných radikálov. Pomôcť mu môžeme vyhýbaním sa znečistenému prostrediu, cigaretovému dymu, žiareniu (UV atď.), primeranou telesnou aktivitou a dodržiavaním zásad zdravej výživy a životosprávy.
Potraviny obsahujúce najviac antioxidantov:
ostružiny |
kôpor |
sladké drievko (lékořice) |
čierne ríbezle |
oregano |
|
mäta |