Voda
Je Najzákladnejšou "potravinou" ktorú prijímame. Pre väčšinu z nás bežne dostupná, no pre časť sveta veľmi vzácna. Vďaka dostupnosti si jej hodnotu neuvedomujeme.
- vďaka pol litru čistej vody zvýšime svoj metabolizmus o 24%. Napomáhame tým chudnutiu
- vypitím čistej vody na lačný žalúdok si prečistíme črevá, naše telo lepšie absorbuje živiny a odstránime z tela toxíny. Naša pokožka bude vyzerať zdravšie, žiarivejšie a jasnejšie
- pomáha bojovať s infekciou a plniť každodenné činnosti telesných orgánov prostredníctvom vyvažovania lymfatického systému
- zlepšuje produkciu svalových buniek a novej krvi.
Paradajky
Sú dnes dostupné po celý rok. Tí, ktorí si ich nedokážeme alebo nemôžeme vypestovať doma, si ich môžeme kedykoľvek, aj keď v zníženej kvalite, kúpiť v obchodoch.
- paradajky obsahujú množstvo vitamínov, ako napríklad vitamín C posilňujúci imunitný systém a vitamín E, ktorý nás chráni pred toxínmi a vysoký obsah draslíka
- vďaka lykopénu, ktorý obsahujú, pôsobia ako prevencia proti niektorým druhom rakoviny, chránia kožu pred poškodením zapríčineným slnečným žiarením a znižujú riziko vzniku srdcovocievnych ochorení
- sú vhodnou potravou pri chudokrvnosti a únave, hydratujú celé telo a hlavne tráviacu sústavu
- bojujú proti infekciám a starnutiu.
Zelený čaj
- obsahuje veľké množstvo antioxidantov, znižuje cholesterol a preventívne pôsobí proti cukrovke
- detoxikuje organizmus, zabraňuje demencii a bojuje proti rakovine
- je vhodný k udržaniu zdravého kardiopvaskulárneho systému
- ničí baktérie v ústach a zubný povlak, chráni zubnú sklovinu.
Jablko
- pôsobí preventívne proti Alzheimerovi, rakovine prsníka, pľúc, hrubého čreva a pečene
- znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi, je vhodné pre diabetikov a pri chudnutí
- ochraňuje kosti a pomáha pri astme.
Škorica
- je zdrojom vitamínu E,K, vitamínov skupiny B, biotínu a betakarotén, pozitívne pôsobí na krvný obeh
- znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi, pôsobí antibakteriálne a antimykoticky
- znižuje hladinu cukru v krvi a zmierňuje prechladnutie.
Cesnak
- preventívne pôsobí proti rakovine žalúdka a hrubého čreva, proti srdcovému infarktu a znižuje krvný tlak
- obsahuje vitamín B1, allicin, vápnik, fosfor a má antibiotické vlastnosti.
Zázvor
- ženám pomáha pri menštruačných bolestiach a rakovine vaječníkov
- pôsobí preventívne proti rakovine hrubého čreva, chrípke, prechladnutiu, diabetickej nefropatii
- potláča rannú nevoľnosť a uľavuje pri migrénach a pálení záhy.
Mandle
- vďaka látke laetril bojuje proti tumorom, znižuje riziko srdcovocievnych ochorení
- obsahuje vápnik dôležitý pre kosti, zinok, draslík, horčík a ďalšie minerály, sú bohatým zdrojom bielkovín
- znižujú zlý cholesterol, pomáhajú k správnemu tráveniu, podporujú nervovú sústavu a činnosť mozgu.
Cvikla
- vďaka detoxikačným účinkom prečisťuje krv a znižuje cholesterol
- čistí pečeň, žlčník a obličky
- je zdrojom prírodného cukru a predchádza tráviacim problémom
- chráni pred voľnými škodlivými radikálmi.
Rôzne potraviny pôsobia ako prevencia rôznym chorobám a dávajú telu rôzne vitamíny. Preto by naša strava mala byť pestrá a z kvalitných zdrojov, aby sme popri vitamínoch do tela nedostávali chemické postreky a škodlivé látky. Účinnosť zdravých jedál sa potom znižuje, alebo úplne nuluje.