Mávate chuť na sladké ale nechcete si pokaziť štíhlu líniu? Existujú sladké koláčiky, ktoré potešia vaše chuťové bunky a zdravo zaženú chuť na sladké.
Stačí sa trošku vyznať v zdravej výžive a viete ako si zdravo napiecť. My vám prinášame pár rád a receptov, ako si pripraviť chutné a zdravé keksíky.
Základným pravidlom pri zdravej výžive je vymeniť bielu múku za celozrnnú. Samozrejmosťou je znížiť množstvo cukru, čo dosiahnete využitím prirodzene sladkých potravín ako je ovocie. Aby ste koláčikov nejedli veľa, pridajte do nich oriešky, semienka či ovsené vločky. Koláčiky budú sýtejšie, a vy ich nebudete jesť na kilá.
Mandľové tyčinky
Na prípravu potrebujeme 60g sójových aj ovsených vločiek, 125g masla, 100g olúpaných mandlí, 40g fruktózy, žĺtok, 5 lyžíc hnedého cukru a jedno vajce na potretie. Na polevu potrebujeme 50g čokolády a 15g cery.
Fruktózu, maslo a žĺtok vymiešame do peny, pridáme ovsené a sójové vločky. Cesto rovnomerne roztlačíme na plech vyložený papierom na pečenie. Cesto potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme mandľami s cukrom. Pri teplote 200°C pečieme dozlatista 10-12 minút. Upečený korpus vyklopíme a necháme vychladnúť. Polejeme pripravenou čokoládovou polevou a stuhnuté obrátime polevou na spodok. Nakrájame na tyčinky.
Cookies s jablkovým pyré
Na cookies s jablkovým pyré potrebujete 1/3 šálky jablkového pyré, 2 šálky ovsených vločiek, 3 zrelé banány, 1 ČL vanilkového extraktu, 1lyžica drvených ľanových semienok a ½ šálky sušených čerešní.
Vidličkou rozmixujte banány a pridajte pyré, ovsené vločky, semiačka, extrakt a čerešne. Zmes poriadne premiešame a na papier na pečenie lyžicou robíme kôpky. Dáme do predohriatej rúry a pečieme 20 min na 180°C.
Kakaové hrudky bez pečenia
Máte chuť na čokoládový koláčik a nechce sa vám márniť čas dlhým pečením? Pripravte si ¾ kakaa, ½ šálky odtučneného mlieka, 1 banán, šálku cukru, 1ČL vanilkového extraktu, ½ šálky arašidového masla a 3 šálky instantných ovsených vločiek.
Banán roztlačíme vidličkou a zmiešame s ostatnými surovinami (okrem ovsených vločiek a vanilkového extraktu. Sporák stredne rozpálime, dáme na panvicu a privedieme k varu. Zmes neustále miešame. Necháme vychladnúť a za stáleho miešania pridáme vločky s vanilkou. Lyžicou vytvoríme kôpky zmesi a necháme vychladnúť.
Mrkvové muffinky
200g jemne nastrúhanej mrkvy, 3 vajíčka, 90g kr. cukru, mletý klinček, škorica, 50g posekaných orechov, práčok do pečiva, 50g celozrnnej múky, 25g hl. múky a 3 lyžice vlažnej vody budeme potrebovať na prípravu mrkvových muffiniek.
Do hladka vymiešame žĺtka s cukrom, a mrkvu zmiešame s vodou. Pridáme štipku klinčeka a škorice, orechy, 1 ČL prášku do pečiva, múku a poriadne premiešame. Jemne vmiešame sneh z bielkov a naporciujeme do muffinovej formy (alebo košíčkov). Pečieme 25 min na 180°C, po upečení necháme 5 min vychladnúť a vyberieme z foriem.
Tekvicovo čokoládové koláčiky
Na čokoládové cesto potrebujeme 6 a pol lyžice kakaa, ¾ šálky celozrnnej múky, ¼ ČL soli, ¼ ČL sódy bikarbóny, 2 Lyžice javorového sirupu alebo agáve, 3 lyžice a 1 ČL oleja, ¼ šálky a 2 lyžice cukru, 2 lyžice mlieka a ½ lyžice vanilkového extraktu.
Na plnku si pripravíme 3 lyžice rozmixovanej tekvice, ¼ lyžice škorice, 3 lyžice orechového masla, ½ lyžice cukru a 1/8 ČL vanilkového extraktu.
Múku, kakao, soľ, sódu bikarbónu a cukor rozmixujeme a pridáme ostatné ingrediencie a premiešame. V druhej mise zmiešame všetky ingrediencie na prípravu plnky. Z hmoty na cesto vytvarujeme guličky (veľkosti vrchovatej lyžice) a sploštíme ich na placku. Do stredu dáme náplň a zas spravíme guličku. Koláčiky pečieme na 170°C asi 10 minút. Hotové koláčiky vyzerajú ako nedopečené. Po vybratí z rúry ich necháme odstáť aspoň 10 minút.