Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako si vyrobiť domácu masť?

rss

Do slovenskej tradičnej kuchyne jednoznačne patrí masť. Či už bravčová, husacia alebo kačacia, všetky boli po mäse kvôli vysokej kalorickej hodnote najdôležitejším produktom zabíjačky. Používala sa do zápražiek, na vyprážanie, ako nátierka či len tak, na omastenie niektorých jedál. Naši predkovia ju dokonca využívali ako konzervant. Ukladali si do nej mäso, ktoré im potom vydržalo veľmi dlho. Dokonca si vďaka nej ochránili zásoby pred rabujúcimi Turkami. Do bravčovej masti ukryli aj hovädzinu a jahňacinu a keďže boli Turci moslimovia, žiadneho bravčového produktu sa nedotkli.

Aj keď je masť prírodný produkt a nepridávajú sa do nej žiadne umelé látky, predsa len je tá kupovaná inej kvality, ako poctivá domáca. Vyškvariť si ju celkom jednoducho môžete aj sami doma, čo vám zaručí, že bude naozaj kvalitná a poctivá. Na bravčovú masť si kúpte slaninu, stačí vám tá „biela“, bez mäsa. Mäso totiž môže spôsobiť priškvarenie masti, čo nie je dobré. Mohla by zhnednúť a dokonca do seba získať škodlivé látky. Slaninku teda nakrájajte na malé kocky a pomaly v hrnci roztopte na miernom ohni. Teplota by nemala presiahnuť 130°C, pretože by mohla masť dostať zvláštny pach. Tým, že tuk zohrievate, stráca veľké množstvo vody a vzduchu. Občas ho premiešajte, aby sa nepripálil. Masť odstavte až vtedy, keď prestane peniť a na povrch vystúpia oškvarky. Tie buď preceďte cez sitko alebo ich nechajte v masti, sadnú na spodok nádoby. Skladujte v keramických alebo kovových nádobách. Použiť sa môžu aj sklenené, v takomto prípade ju ale radšej uložte niekde do tmy.

Jednoduché však? Začnete si ju teda doma vyrábať poctivo sami?

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz