Liečivá bylinka a zároveň skvelá korenina. Bazalka pravá (Ocimum basilicum) nám poskytuje cennú vňať, listy aj liečivé semienka.
Bazalka je typická pre taliansku kuchyňu, aj na Slovensku sa však často pridáva do šalátov, omáčok, polievok, k mäsu. Ako prirodzené antibiotikum vyniká protizápalovými účinkami, takže pomáha organizmu pri hojení rán. Bazalka má priaznivé účinky na tráviacu sústavu. Vypestovať si ju môžete aj doma v kvetináči (s otvormi a drenážnou vrstvou na dne) alebo na záhrade vo voľnej pôde.
Bazalka je v našich podmienkach jednoročná rastlina (zle znáša zimné obdobie). Obľubuje humóznu pôdu a teplé stanovisko s dostatkom slnka (nie však priamo na úpeku). Pokiaľ ide o vlahu, neznáša prílišné premokrenie ani sucho. V miske by teda nemala stáť voda, ale zemný bal zároveň nesmie byť vyschnutý. Do záhrady sa bazalka môže vysiať až po skončení jarných mrazov.
Zberajú sa mladé listy a vňať, najlepšie chutia za čerstva. Alternatívou je mrazená vňať a listy (čerstvé narezať a rýchlo zmraziť) v nádobe či v sáčku. Nezľaknite sa zmeny farby, mrazená bazalka rýchlo stmavne. Ďalšou možnosťou je sušenie bazalky. Sušia sa čisté vňate (ideálne zberané v júni) zavesené na suchom a tienistom mieste. Konzumné sú aj semienka bazalky, ktoré si môžete kúpiť v niektorých špecializovaných obchodoch s BIO potravinami.
LIEČIVÉ ÚČINKY:
-
bazalka pomáha pri depresiách, strese a nespavosti, ukľudňuje nervovú sústavu,
-
pomáha pri nafukovaní a plynatosti,
-
zlepšuje trávenie a podporuje tvorbu žalúdočných štiav (polievkovú lyžicu sušenej bazalky zaliať ¼ l vriacej vody, lúhovať 10 minút, piť 3 x denne po jedle),
-
má protizápalové a afrodiziakálne účinky,
-
prospieva aj močovej sústave (nálev z 2 lyžíc semienok bazalky zaliatych ½ l vriacej vody, lúhovať 15 minút),
-
lieči nepríjemné afty v ústach (hrsť čerstvých listov bazalky zaliať ¼ l vriacej vody, lúhovať 20 min., precediť, použiť ako kloktadlo),
-
podporuje tvorbu materského mlieka,
-
pomáha pri astme (inhalovaním pár).
Na záver jednoduchý recept na bazalkový olej. Nechajte cca 2 týždne na tmavom a chladnom mieste hrsť čerstvej bazalky v litri panenského olivového oleja. Výsledný olej je skvelý do zdravých šalátov.
Máte skúsenosti s bazalkou? Napíšte do komentárov :)