Cvikla bola v minulosti používaná rôznymi spôsobmi. Prvé záznamy o nej pochádzajú od Rimanov z obdobiea približne 1000 rokov p.n.l. Konzumovali len listy a koreň využívali zväčša na liečenie bolestí zubov, hlavy, či brucha. Naopak Slovania ju jedávali pomerne často. Bola pre nich niečo ako pre nás zemiaky, pretože ju používali ako prílohu k mäsu. Tvorila jeden z ich najvýznamnejších výživových zdrojov.
Najzdravšia je surová
Málokto si vie predstaviť, že by mu dnes miesto zemiakov k pečenému mäsku naservírovali repu. V klasickom dennodennom jedálničku repu často nenájdeme. Aj ona nás ale dokáže chrániť pred mnohými chorobami. Najzdravšia je, logicky, surová. Obsahuje minerálne látky ako draslík, horčík, jód, mangán a má aj vysoký obsah vitamínov C a E, čím posilňuje imunitný systém. Antioxidant betakyanín má prečisťujúce účinky na orgány ako napr. pečeň, obličky, črevá či krv. Vhodná je aj pri chudokrvnosti, pretože obsahuje železo, kremík, meď, kyselinu listovú a vitamín B. Okrem toho napomáha okysličovaniu buniek, elasticite ciev, vytvára žalúdočné šťavy a zaujímavosťou je, že pôsobí aj proti mykózam. Okrem zdravotných plusov, je prospešná aj pre náš vonkajší vzhľad. Zabezpečuje elasticitu pokožky, vďaka čomu je pružnejšia a má mladistvejší vzhľad.
V celku, či radšej šťavu?
Surová repa sa dá jednoducho pokrájať do šalátov, či pripraviť si repové „špagety“ (na krájači nastrúhať na tenké slížiky a pridať ingrediencie podľa vlastnej chuti). Ak vám ale surová repa nechutí, no stále z nej nechcete varením odbúrať množstvo živín, skúste ju odšťaviť, či pripraviť tzv. smoothie. Dve šálky repovej šťavy denne znižujú krvný tlak, prečisťujú črevá a pôsobia proti zápche, slúžia ako prevencia a súčasť liečby rakovinového bujnenia a ocenia ju aj aterosklerotici.
Môžeme ju všetci?
Okrem diabetikov, ktorý by si na ňu mali dávať pozor vzhľadom na vyššie množstvo sacharidov, ju skutočne môžeme všetci! Je odporúčaná dokonca aj pre tehotné ženy, pretože kyselina listová obsiahnutá v repe pomáha správnemu vývoju mozgu u nenarodených detí. Ako sa však hovorí, všetkého veľa škodí. A teda ani repu by sme nemali jesť od rána do večera. Ak sa chystáte skonzumovať väčšie množstvo repy, skombinujte ju s inou zeleninou či ovocím, ktoré obsahuje väčšie množstvo vitamínu C (citrón, kapusta, či obyčajný šípkový čaj). Dusičnany z repy sa totiž v žalúdku môžu premeniť na rakovinotvorné bunky, ktoré práve vitamín C zabije.
S repou aj ku koňom
Aj keď je repa považovaná za kŕmnu surovinu, oplatí sa ju papať aj nám, ľuďom. Ak vám nechutí surová, môžete si ju uvariť či zavariť. Konzumovať sa však nemusí len buľva, ale aj listy. Pridať si ich môžeme do šalátov miesto špenátu alebo rukoly. A vedeli ste, že repou sa liečia aj kone? Napomáha lymfatickému systému odbúravať jedy z tela, čo znamená, že koníkom potom nepuchnú nohy :)