Účinok týchto malých guľôčok, ktoré pochádzajú z Číny, nespočíva len v tom, že sú bohaté na vitamíny A, B, C a kyselinu listovú, ale aj vďaka obsahu minerálnych látok ako selénu, fosforu, draslíka, vápnika. Reďkovky môžeme nazvať aj „lovcami baktérií“ vďaka tomu, že produkujú horčičné oleje, ktoré v našom organizme pôsobia antibakteriálne. Lovia baktérie na jazyku, v žalúdku a tiež aj v čreve a ničia ich. Okrem výraznej chuti sa môžu pochváliť svojou schopnosťou pomáhať v prevencii proti rakovine.
Používali sa už v starovekom Egypte, kde sa reďkovkami, cibuľou a cesnakom platilo robotníkom, ktorí stavali pyramídy. Do Európy sa dostali začiatkom 16. storočia.
Reďkovky sa používajú pri liečení ochorení žlčníka, žalúdka, ale aj priedušiek. Tiež sú vhodné na prečistenie obličiek a močových ciest. Tieto malé štipľavé guľôčky dokážu zničiť baktérie a uvoľniť hlieny. Pomáhajú odstrániť plynatosť a zápchu a dokonca vedia pomôcť aj s čkaním.
Odporúčajú sa jesť najmä surové, pretože práve vtedy sa považujú za najsilnejšiu zbraň proti baktériám, no pokojne ich použite aj v teplej kuchyni, ako napríklad v polievkach a podobne. Pri suchom kašli alebo problémoch s močovými cestami si môžete pripraviť šťavu z čerstvej reďkovky. Konzumácie reďkoviek sa nemusíte absolútne obávať. Éterické oleje, ktoré sú v nich obsiahnuté, podporujú tráviaci proces, a práve preto sa odporúčajú konzumovať pri redukčnej diéte, len samozrejme aj tu platí pravidlo – všetko s mierou.
Vzhľadom na to, že táto zelenina je veľmi nenáročná, kľudne si ju môžete dopestovať aj na balkóne v nádobe. U nás sa stretnete najčastejšie s ružovou reďkovkou, no poznáme aj iné druhy, ako napríklad čierne alebo biele reďkovky, ktoré sú tiež plné vitamínov.