Tak ako v našich končinách bola jedlom poddaných kukuričná kaša, toto jedlo poznali aj napríklad v Srbsku a Čiernej Hore a Taliansku. Je to vlastne nahrubo namletá kukuričná kaša.
Jedlo chudobných
V minulosti patrila polenta k jedlám, ktoré sa najčastejšie vyskytovali na stoloch chudobných talianskych rodín. Je zvláštne, ako sa časy menia. Dnes je polenta obľúbenou súčasťou zdravej kuchyne a podávajú ju vychytené svetové reštaurácie. Polenta patrí u Talianov k obľúbeným jedlám a na ich stole a vyskytuje celoročne. Mimoriadne obľúbená je v regióne Piemont na severe Talianska. Pravidelne sa tu organizujú dni polenty a špeciálne slávnosti, kde jedlá s polentou nemôžu chýbať.
Podáva sa na sladko aj na slano
Veľkým pozitívom je, že je vhodná aj pre ľudí s neznášanlivosťou lepku, vďaka čomu sa hodí do jedálnička celiakov. Výborne zasýti, pozor však na jej vyššiu kalorickú hodnotu. Veľkou výhodou polenty je, že ju možno konzumovať na sladko aj na slano. Ako sa pripravuje?
Recept na prípravu
Kukuričná múka býva horká, preto je dobré ju pred varením spariť. Postup prípravy je nasledovný. Na prípravu použijeme 250 gramov kukuričnej múky na liter osolenej vriacej vody. Varí sa na miernom plameni za stáleho miešania. Treba poctivo miešať, aby sa nepripálila. Kaša je pripravená na konzumáciu, keď sa vyparí prebytočná voda. Podľa toho, ako polentu pripravujeme, pridáme tuk, škoricu alebo v prípade prípravy na slano- koreniny. Na uľahčenie prípravy je na trhu k dispozícii aj instantná polenta.
Na raňajky, aj ako príloha k mäsu a zelenine
Polenta je dnes bežne dostupná v obchodoch. Neodporúča sa jej dlhodobé skladovanie, časom môže zhorknúť. Hodí sa ako obmena cereálnych raňajok. Mimoriadne obľúbená je polenta so syrom gorgonzola, ale podáva sa aj ako príloha k mäsu či k zelenine. Recepty s polentou sú mimoriadne chutné. Bola by škoda ich neochutnať. Vyskúšajte polentu aj vy!