Prednedávnom sme vám priniesli recepty na nápoje s alkoholom, ktoré vás v chladom počasí určite zahrejú. Nie všetci však alkohol konzumovať môžeme a chceme – najmä naše ratolesti. Pripravili sme si pre vás teda aj niekoľko nealko receptov, ktoré však takisto zahrejú a zachutia určite každému.
Horúca čokoláda
Potrebujeme:
- tabuľku a pol minimálne 60% čokolády
- 1,5 dcl smotany
- 1,5 dcl mlieka
- oriešky, kokos, korenie
- šľahačka
Čokoládu rozpustíme nad vodným kúpeľom. Po rozpustení pridáme smotanu a mlieko. Ak chceme, aby bola čokoláda poriadne hustá, v troške mlieka rozpustíme asi pol čajovej lyžičky kukuričného škrobu a zamiešame do čokolády.
Na vrch môžeme pridať oriešky, kokos, škoricu či nejaké korenie. Samozrejme, na čokoládu pridáme ešte poriadnu poctivú šľahačku.
Horúca čokoláda s chilli
Potrebujeme:
- 200 g horkej čokolády
- 1 chilli paprička zbavená semien
- 1 l mlieka
- 1 vanilkový lusk / 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 celá škorica
- 2 lyžice cukru/ medu
- 250 ml vody
- mletá škorica alebo kakao
Rozkrojenú chilli papričku dáme do kastróliku, zalejeme vodou a privedieme do varu. Varíme niekoľko minút, až kým sa voda zhruba z polovice neodparí. Potom scedíme a odložíme nabok.
V inej rajničke zmiešame mlieko, celú škoricu a vanilkový lusk. Privedieme vo varu. Následne stiahneme z ohňa a pridáme nalámanú čokoládu a sladidlo. Rajničku necháme na miernom plameni až kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Korenie vyberieme.
Nakoniec postupne prilievame chilli nálev. Odporúča sa čokoládu ochutnávať, aby nebola príliš pálivá. Ešte za horúca podávame. Vrch môžeme dozdobiť škoricou, kakaom alebo prakticky hocičím, čo máte radi. Štipľavú čokoládu vie skvelo doplniť aj šľahačka.
Horúci brusnicový čaj
Potrebujeme:
- 4 PL cukru
- 1l 100% brusnicového džúsu alebo šťavy
- nakrájaný zázvor
- 50 ml limetkovej šťavy
- kolieska limetky
- Brusnicovú šťavu nalejeme do hrnca, pridáme nakrájaný zázvor a cukor. Necháme prejsť varom, odstavíme a pridáme limetkovú šťavu. Zamiešame, prelejeme do pohárikov a podávame ozdobené kolieskami limetky.
Korenený jablčný nápoj
Potrebujeme:
- 6 šálok jablkovej šťavy
- 4 celé škorice
- 1 pomaranč
- 8 klinčekov
Jablkovú šťavu nalejeme do hrnca, pridáme pomaranč nakrájaný na plátky, klinčeky a škoricu. Privedieme do varu a varíme 5 minút. Ak je nápoj málo sladký, osladíme medom. Podávame ešte horúce.
Pečený čaj
Na prípravu pečeného čaju si najprv musíte pripraviť zmes ovocia. Najlepšie je, ak zvolíte 2 až 3 druhy ovocia. Záleží na vašich chutiach. Dobré kombinácie sú napríklad kiwi a citrón; jablká, hrušky a slivky; jahody, ríbezle a brusnice; slivky a brusnice. Zmesi viacerých ovocí, či aj samotné jednodruhové zmesi môžu byť doplnené nejakým korením – škoricou, vanilkou, klinčekmi či badiánom.
Ovocie najprv očistíme od šupky či jadierok a pokrájame na kúsky. Hruškám a jablkám šupku môžeme ponechať. Ovocie potom rovnomerne poukladáme na plech a zasypeme cukrom. Množstvo cukru závisí na kyslosti ovocia a na tom, či máme radi príliš sladké čaje. Odporúča sa dávať menej cukru, keďže už uvarený čaj sa môže hocikedy dosladiť.
Potom pridáme korenie. Pečieme v predhriatej rúre na 200°C zhruba 40 minút. Ovocie počas pečenia prehrabneme a ochutnáme. Malo by pustiť šťavu. Ak je málo sladké, pridáme cukor.
Po upečení ihneď plníme do sklenených pohárikov a víčkujeme. Podávame 2 PL čaju na asi zovretej 2 dcl vody.
Chai tea Latté
Potrebujeme:
- 400 ml vody
- 400 ml mlieka
- 2 lyžičky čierneho sypaného čaju / 3 sáčky
- lyžička strúhaného zázvoru
- 2 celé škorice
- 10 klinčekov
- 6 kúskov kardamónu
- cukor
Čaj zalejeme vriacou vodou a necháme niekoľko minút lúhovať. Medzitým v rajničke zmiešame mlieko, korenie a zázvor a privedieme do varu. Prilejeme čaj, zmes osladíme podľa chuti a rozlievame do hrnčekov. Ak chceme mať skutočné latté, nápoj našľaháme.
Cukor v recepte sa dá nahradiť medom. Obyčajné mlieko zase rastlinným. Pre vyššiu intenzitu chuti je dobré korenie rozdrviť.