(Domáca výroba piva, 7. časť). Žihľava je mimoriadne zdravá, ale aj ľahko dostupná bylina často využívaná v ľudovom liečiteľstve. Menej sa vie o tom, že žihľava je tiež výborná surovina na výrobu lacného, ale výborného domáceho piva. A pridáme si k nemu ešte jeden recept na trocha iný druh piva, klasický staroanglický ale (suroviny na ale si kúpite napríklad na v časti inzercia na www.poctivepotravinysk).
Žihľavové pivo
1. Nazbierajte si 1,8 kg mladých, sviežich žihľavových listov (ideálne z vrchnej polovice rastliny).
2. Dajte žihľavové listy variť vo veľkom hrnci v 9 litroch vody. Udržiavajte ich na bode varu 30 minút, potom zmes preceďte a pridajte do nej 460 g hnedého cukru. Dôkladne miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
3. Pridajte 15 g najemno nastrúhaného zázvoru a stočte vývar do kvasnej nádoby.
4. Upečte krajec chleba a rozotrite po ňom čerstvé droždie (bežné kuchynské). Pečený krajec natretý droždím pridajte do kvasnej nádoby.
5. Dobre zatvorte veko kvasnej nádoby a nechajte kvasiť pri stálej izbovej teplote 3 dni (stálosť teploty je dôležitá, rozhoduje o úspechu).
6. Po 3 kvasenia dňoch nápoj sceďte a stočte do fliaš.
7. Nechajte pivo zrieť aspoň niekoľko dní (ideálne pár týždňov) pred prvou konzumáciou.
Staroanglický ale
1. Zamiešajte dohromady vo veľkom hrnci 3 kg tekutého koncentrátu z tmavého sladu, 300 ml melasy, 250 g glukózy a 30 g žateckého chmeľu (vo forme granulí).
2. Zmes zalejte 6 litrami vriacej vody a 15 minút udržiavajte vo vare (na sporáku). Potom pridajte ¼ čajovej lyžičky írskeho machu a všetko varte ešte 10 minút.
3. Odstavte zo sporáka, pridajte 15 g granulí žateckého chmeľu a nechajte ešte 2 minúty lúhovať.
4. Pripravte si kvasnú nádobu a nalejte do nej 8 litrov studenej vody (prevarenej). Potom sceďte do kvasnej nádoby mladinu (vývar vzniknutý v bode 3).
5. Dolejte do kvasnej nádoby ešte 11 litrov (prevarenej) vody.
6. Pridajte pivné kvasinky, uzavrite a nechajte ale v kvasnej nádobe kvasiť 2 týždne na tmavom mieste.
7. Po dvoch týždňoch kvasenia pridajte 60 g trstinového cukru (alebo do každej fľaše 1 fermentačný drops) a môžete stáčať do fliaš. Po stočení nechajte zrieť ešte 60 dní, a vaše ale je pripravené na konzumáciu.
V poslednom (ôsmom) dieli tohto seriálu máme pre vás ešte 7 zodpovedaných otázok k domácej výrobe piva, ktoré by ste si určite nemali nechať ujsť :)
1/8 2/8 3/8 4/8 5/8 6/8 7/8 8/8