Príslovie viac hláv, viac rozumu už počul asi každý. No niečo podobné môžeme aplikovať aj na potraviny, aj keď nie doslovne. Konzumovaním jednotlivých druhov potravín prijímame rôzne vitamíny a minerály. Pri kombinácii potravín však ich spojením môžeme dosiahnuť skoro zázračné účinky.
Pridávaním rôznych surovín do jedál nie len že získavame výnimočnú chuť, ale aj kombinujeme živiny, ktoré sa v potravinách nachádzajú. Kombináciu jednotlivé živiny na seba pôsobia, a zvyšujú svoj účinok.
Rozmarín a hovädzí steak
Väčšina ľudí považuje steak za nie najzdravšie jedlo. Pri tepelnej úprave nad 160°C vznikajú karcinogénne látky. Toto platí pri príprave všetkých jedál, nie len steaku. Ak chcete znížiť výskyt týchto rakovinotvorných látok, začnite používať rozmarín. Vďaka nemu znížite tvorbu karcinogénnych látok a budete mať nie len zdravší, ale aj chutný pokrm.
Mandle a červené víno
Ak chcete spraviť niečo pre svoje srdce a cievy, dajte si červené víno a mandle. Mandle obsahujú vitamín E, víno zas resvelatrol. Tento antioxidant v kombinácii s vitamínom E je pre cievy a srdce „zdravotnou bombou“.
Mango a mandle
Vitamín E obsiahnutý v mandliach posilňuje našu imunitu a je dobrý pre pokožku. V našom tele sa však rýchlo v boji s voľnými radikálmi rýchlo spotrebováva a preto potrebuje posilu. Tou je vitamín C, obsiahnutý v mangu. Už ¼ manga zabezpečí dospelému človeku denný príjem vitamínu C.
Brokolica a ryba
Brokolica s rybou je zdravá, nízkokalorická kombinácia. Selén, ktorý je v rybách a sulforafán, ktorý je v brokolici vo vzájomnej kombinácii znásobujú svoje protirakovinové účinky až niekoľkonásobne.
Paradajky a brokolica
Rôzne epidemologické štúdie preukázali, že kombináciou paradajky a brokolice (lykopénu a sulforafanu) dámy znižujú riziko rakoviny prsníkov a páni rakoviny prostaty až o 52%.
Zelený čaj s citrónom
Pomocníkom pri chudnutí a proti rakovine je aj klasický zelený čaj s citrónom. Pomáha nám dodržať pitný režim a vitamín C, ktorý sa nachádza v citróne, zlepšuje vstrebávanie katechínov, ktoré sú zdraviu prospešné a nachádzajú sa v zelenom čaji.
Kyslá kapusta s bravčovým mäsom
Aby sme pomohli svojmu telu jednoduchšie stráviť bielkoviny obsiahnuté v chudom bravčovom mäse, konzumujeme k nemu zeleninu (fazuľové struky, špenát či brokolicu). Pre ešte väčší účinok a pomoc s nadúvaním, bolesťou brucha či pálením záhy, si k mäsu pridáme kvasenú zeleninu, ako je napríklad kyslá kapusta.
Avokádo so špenátom
Špenát obsahuje karotenoidy, avokádo zas jednoduché nenasýtené mastné kyseliny. Tie rozpúšťajú karotenoidy. Skombinovaním avokáda so špenátom získate zo špenátu až 15x viac. Kombináciou pomôžete aj svojim očiam a koži, keďže luteín ich udržiava v dobrej kondícii.
Čierne korenie a kurkuma
Máte v tele zápal alebo vysoký cholesterol? Dajte si kurkumu s čiernym korením. Kurkuma obsahuje kurkumín, ktorý pôsobí preventívne voči cukrovke a rakovine. Čierne korenie zlepšuje vstrebávanie kurkumínu a táto kombinácia je prospešná aj pre pečeň.
Sója s mliekom
Nie všetci obľubujú sóju. Je však dobrým zdrojom vápnika a bielkovín, ktoré sú podobné mäsovým a vaječným. Vápnikovú bombu dosiahneme kombináciou sóje a mlieka.
Cibuľa a cesnak
Toto je kombinácia, ktorá vás už na prvý pohľad odradí. A nie len vás, ale po zjedení aj všetkých okolo. Odradí však aj všetky baktérie a vírusy. Cesnak vám vďaka alicínu „vypáli červa“. Kombinácia je vhodná aj v prípade, ak potrebujete nariediť krv. Kombinácia je najúčinnejšia v surovom stave. Pach z úst nech vás neodrádza. Miesto žuvačky si dajte pár lístkov petržlenovej vňate a máte o problém menej.