Recepty na tradičné torty spred storočia neraz prekvapujú nápaditými názvami alebo jednoduchým postupom. Tradičné torty pritom obstoja aj v konkurencii moderných múčnikov, a prinesú na stôl čarovnú atmosféru časov dávno minulých, keď boli poctivé :) všetky potraviny.
Recept č. 1: Torta Rokoko
Piškóta – suroviny: 5 žĺtkov, 5 lyžíc cukru, 2 lyžice polohrubej múky, 2 lyžičky pomrvených tortových oplátok, 2 tabličky mletej čokolády, sneh z 5 bielkov.
Piškóta – postup: dôkladne vymiešame 5 žĺtkov s 5 lyžicami cukru. Pridáme a vmiešame 2 lyžice múky, 2 lyžičky pomrvených tortových oplátok, 2 tabličky mletej čokolády a sneh z 5 bielkov.
Plnka a poleva – suroviny: 12 dkg masla, 12 dkg orechov, mlieko, 2 lyžice vanilkového cukru.
Plnka a poleva – postup: rozmiešame 12 dkg masla s 2 lyžicami vanilkového cukru. Do zmesi primiešame 12 dkg orechov zomletých s teplým mliekom.
Piškótu upečieme, naplníme plnkou a tortu obtiahneme polevou. Na záver posypeme nadrobno sekanými orechmi.
Recept č. 2: Čokoládová torta
Piškóta – suroviny: 28 dkg múky, 14 dkg práškového cukru, 21 dkg čokolády, 1 celé vajíčko, 3 žĺtky.
Piškóta – postup: zmiesime spolu 28 dkg múky, 14 dkg práškového cukru, 21 dkg čokolády s 3 žĺtkami a 1 celým vajíčkom. Cesto rozdelíme na 3 časti, každý diel vyvaľkáme do tvaru platne a dáme upiecť do rúry.
Plnka – suroviny: 14 dkg čokolády, 14 dkg cukru, 4 žĺtky, 3 dcl sladkej smotany.
Plnka – postup: rozpustíme na sporáku 14 dkg čokolády a 14 dkg cukru s lyžicou vody. Keď zmes trocha vychladne, pridáme 4 žĺtky a sneh vyšľahaný z 3 dcl sladkej smotany.
Plnkou naplníme pláty torty a natrieme aj vrchný plát. Hotová torta by mala na suchom, chladnom mieste postáť jeden – dva dni, potom sa môže podávať.
Recept č. 3: Eliškina torta
Piškóta – suroviny: 14 dkg cukru, 6 žĺtkov, 2 celé vajíčka, 17 dkg bielených mletých mandlí, 3 dkg namrvených tortových oplátok, 6 bielkov na sneh.
Piškóta – postup: zmiešame 14 dkg cukru so 6 žĺtkami a 2 celými vajíčkami. Pridáme 17 dkg mandlí, 3 dkg omrviniek z tortových oplátok a sneh zo 6 bielkov. Piškótu upečieme v rúre a po vychladnutí prekrojíme po šírke na 2 pláty.
Plnka – suroviny: 2 dcl sladkej smotany, 2 žĺtky, hladká múka, vanilkový cukor, vlašské orechy.
Plnka – postup: prevaríme 2 dcl sladkej smotany. Po ochladení pridáme a zamiešame 2 žĺtky, 1 lyžicu dôkladne preosiatej hladkej múky, osladíme vanilkovým cukrom a roztlčené alebo na jemno zomleté vlašské orechy. Na záver ešte plnku ešte raz prevaríme (nezabudnime miešať), aby hmota zhustla.
Tortu naplníme plnkou a ozdobíme.
Dobrú chuť..!