Na Slovensku strukoviny v strave nahrádzame živočíšnymi bielkovinami - mäsom. Ich spotreba je v domácnostiach veľmi nízka. Len 100g strukovín denne pokryje u dospelého človeka dennú dávku aminokyselín potrebných pre organizmus.
Významné zložky strukovín
Predovšetkým sója a fazuľa obsahujú hodnotný tuk, ktorý je vhodný pri prevencii arterosklerózy. Všetky strukoviny obsahujú vysoké množstvo vitamínu A, vitamínov skupiny B, C, minerálne látky, niacín, fosfor, horčík, draslík, zinok, mangán a železo.
Strukoviny a nafukovanie
Nafukovanie u strukovín spôsobujú ich šupky. Tých sa môžeme zbaviť prostredníctvom prepasírovania. Predchádzať plynatosti zo strukovín môžeme aj prípravou s vhodnými bylinkami, ako šalvia, bazalka, yzop alebo saturejka.
Hrach
Hrach má pre naše telo významné detoxikačné účinky, odstraňuje tuk z krvi, zápchu a znižuje hladinu cholesterlolu. Posilňuje nervy, stimuluje svalovú hmotu pri športovaní. Hrach môžeme pripraviť ako tradičné kaše, polievky, nátierky, ale aj ako fašírky, pudingy alebo po olúpaní a opražení miesto orieškov.
Fazuľa
Pôvodne pochádza z Mexika, kde je využívaná ako hlavný zdroj potravy. Posilňuje krvný obeh, srdce, omladzuje a má vitalizujúce účinky. Pôsobí odvodňujúco. Je vhodná pre diabetikov a pri liečebnej diéte.
Sója
Spolu s ryžou už vyše 2000 rokov patrí k základným potravinám v Ázii. Ako jediná rastlina dokáže plnohodnotne nahradiť v mäse obsiahnuté prírodné bielkoviny. Jedenie sóje pomáha ženám v menopauze regulovať hladinu klesajúcich estrogénov. Pomáha zabraňovať vzniku a rozmnožovaniu rakovinových buniek. Znižuje cholesterol, predchádza osteoporóze, reguluje činnosť čriev a optimalizuje trávenie, napomáha v prevencií pred civilizačnými ochoreniami.
Šošovica
Vďaka vysokému obsahu sacharidov po jej konzumácii rýchlo cítime pocit nasýtenosti. Je vhodná pri redukčných diétach, keďže pomáha odvodňovať organizmus. Svojim obsahom železa je vhodná najmä pre ženy, ktoré počas menštruácie silno krvácajú.
Cícer
Na našom území menej používaná, ale jedna z najkvalitnejších strukovín vhodných pre ľudské telo. Zo všetkých strukovín najmenej nafukuje a je vhodná pre deti a tehotné ženy. Má jemne orieškovú chuť. Pridaním opraženého a pomletého cícera do kávy sa udrží žiadúca pena.