-
Ovocie a zelenina čerstvé, sušené, mrazené, zaváraniny, ostatné -
Mliečne výrobky mlieko, syry, maslo, jogurty, bryndza a tvaroh, ostatné -
Vajíčka -
Mäsové výrobky hydina, hovädzie, bravčové, ryby, divina, výrobky a údeniny, ostatné -
Pekárenské výrobky múka, chlieb a pečivo, cestoviny, ostatné -
Medy a džemy Med, Džem -
Nápoje víno, pivo, domáce pálenky, šťavy a mušty, sirupy, ostatné -
Čaje a káva -
Bylinky a koreniny čerstvé, sušené, ostatné -
Lesné plody huby, čučoriedky, brusnice, ostatné -
Detská výživa -
Sladkosti čokoláda, perníčky, turecký med, ostatné -
Torty a koláče -
Hotové jedlá jedlá, omáčky, ostatné -
Hospodárske zvieratá -
Ostatné müsli, ostatné
Egreše patria u nás k obľúbenému drobnému ovociu. Darí sa im všade tam, kde aj ríbezliam. Sú bohatým zdrojom kremíka, horčíka, mangánu, zinku a tiež vlákniny. Hneď po hrozne sa vyznačujú najväčším množstvom ovocného cukru z celého domáceho bobuľového ovocia. Majú pozitívny vplyv na dobrú náladu, znižujú obsah cholesterolu a pomáhajú zmenšiť množstvo kyseliny močovej.
O tom, ktoré odrody sú vhodné na pestovanie, vám už prezradí pán profesor Hričovský:
„Na pestovanie sú vhodné Biely nádherný, Zlatá figa, Astrid, Viking, Triumphant, Nitran, Stražov a iné. Perspektívna je odroda Invicta, vyšľachtená v Anglicku v roku 1980, ale aj niektoré nemecké odrody, vyznačujúce sa odolnosťou voči americkej múčnatke egreša – Rolanda, Rokula, Rixanta. Nakupujte iba u overených predajcov, aby ste neboli neskôr smutní, že úroda je iná ako deklaroval predajca.“
Ďalšie užitočné rady od pána profesora Hričovského nájdete na:
https://www.facebook.com/Rady.do.zahrady.profesor.Hricovsky?fref=ts