Hrášková sezóna sa začína rozbiehať. Ak chcete zdravé a nízkokalorické jedlo, ktoré vás zasýti, hrášok je tou správnou voľbou.
Sezóna čerstvého hrachu je krátka, preto si ju treba užiť naplno. Zelené „guličky“ majú v sebe veľa vitamínov. Môžu sa pochváliť obsahom vitamínu A, B1, B2, B3, B6, C a K. Vitamín K je nenahraditeľný pre zdravé kosti a dobrú zrážanlivosť krvi.
Vitamíny, minerály a tuky
Hrášok sa môže pýšiť nie len množstvom vitamínov ktoré obsahuje, ale aj vlákniny. Priaznivcov zdravej výživy poteší aj minimálny obsah tuku a cholesterolu. Jeho súčasťou sú aj omega-3 mastné kyseliny.
Horčík, zinok, fosfor, draslík aj meď neodmysliteľne k hrášku patria, ako aj rastlinné bielkoviny a fytonutrienty (prírodné, biologicky aktívne komponenty obsiahnuté v rastlinnej strave). Mexický vedci tvrdia, že polyfenol z hrášku pôsobí ako prevencia proti rakovine žalúdka a fytonutrienty majú protizápalové a antioxidačné účinky.
Vlákniny a bielkoviny v hrášku spomaľujú trávenie a cukry v našom tele sa vstrebávajú pomalšie. Zabraňujú prudkým zmenám cukru v krvi a teda sú prospešné pre ľudí trpiacich na vysoký krvný tlak.
Mrazený alebo sterilizovaný?
Čerstvý hrášok môžeme zohnať len veľmi krátku dobu – niekoľko týždňov v roku. Svoju prirodzenú farbu a chuť si lepšie zachová mrazený hrášok. Ten obsahuje aj menej konzervantov a soli, čo je pre zdravie výhodnejšie. Aj u mrazeného hrášku však treba počítať so znehodnocovaním živín. Preto by sme mali mrazený hrášok konzumovať do jedného roku od jeho zmrazenia, kým si uchováva väčšinu vitamínov a minerálov.
Klíčenie hrachu
U hrachu je zaujímavé, že klíči aj uschnutý. Mladé surové klíčky obarené vriacou vodou sú pre organizmus ľahko stráviteľné.
Pár zaujímavostí o hrášku
- Hrach pestovali už v roku 8200 p.n.l. na Cypre
- Zrelý hrášok je žltý, my ho zväčša konzumujeme kým je ešte nezrelý, zelený
- Necelá šálka hrášku obsahuje len 100 kilokalórii, no bielkovín má viac ako celé vajce
- V čerstvej forme sa do obchodov dostane len 5% hrášku. Ostatných 95% sa mrazí a konzervuje