Napriek potravinovým škandálom sa stalo nakupovanie v hypermarketoch štandardom. Nakupujeme tam potraviny aj pre tých najzraniteľnejších – pre naše deti. Sú potraviny z hypermarketov pre naše deti skutočne bezpečné?
Okrem pestovateľov plodín, veľkochovov zvierat, spracovateľských a potravinárskych podnikov, sa na výrobe potravín z hypermarketov podieľa aj chemický priemysel. Ten produkuje tzv. potravinárske aditíva, chemické prísady pridávané do potravín s cieľom predĺžiť ich trvanlivosť, zlepšiť chuť, upraviť ich konzistenciu, vzhľad alebo farbu. Áno, sú to známe éčka ktorých je v EU schválených viac ako tristo. Nie všetky z nich sú však pre nás a najmä pre naše deti neškodné.
Éčka sa nachádzajú prakticky vo všetkých druhoch potravín predávaných v obchodných reťazcoch. Nechýbajú preto ani v deťmi obľubovaných tyčinkách, čipsoch, napolitánkach, keksoch, cukríkoch, zmrzline, žuvačkách, čokoládach, osviežujúcich nápojoch. To však nie je všetko – bežne sa nachádzajú aj v potravinách kde by sme éčka možno nečakali, ako napríklad v ovocných šťavách, cereáliách, jogurtoch a iných potravinách všeobecne považovaných za zdravé. Dokonca aj ovocie je často „voskované“ a chemicky upravované, aby si zachovalo peknú farbu, lesk a dlhú trvanlivosť.
Čo môžu Éčka spôsobiť?
Niektoré potravinárske aditíva (éčka) – napríklad syntetické farbivá obsiahnuté v sladkostiach – môžu u citlivých detí vyvolávať: hyperaktívne správanie, poruchy sústredenosti, alergie, ekzémy, astmu, katar, nočné pomočovanie, bolesti hlavy a brucha alebo ďalšie zdravotné problémy. Niektoré éčka sú považované doslova za potencionálne kancerogény. Vzhľadom k týmto skutočnostiam a celkovej „chemizácii“ nášho prostredia je potešujúce, že niektorí výrobcovia potravín opäť začali namiesto syntetických farbív používať prírodné farbivá aj za cenu vyšších výrobných nákladov.
Ideálnym riešením by bolo vylúčiť aspoň z detskej stravy chemicky upravované produkty. Dá sa to nákupom potravín priamo od farmárov a pestovateľov, najlepšie z preverených bio fariem. Tak, ako sa kúpené vajíčko z veľkochovu nevyrovná domácemu vajíčku od sliepky - nosnice chovanej prirodzeným pastvovým spôsobom, je aj chuť a kvalita ďalších zdravo vypestovaných potravín (bez pridávaných éčok) neporovnateľná s produktmi veľkovýroby. Ak ste napriek tomu odkázaní na hypermarket, venujte pri nákupe pár minút zloženiu tovaru, ktorý vkladáte do košíka. Najmä ak kupujete potraviny pre deti.
Ktoré sú najviac škodlivé?
Prehľad éčok, ktoré by sa pre svoje výrazne nepriaznivé zdravotné účinky na tanieroch vašich detí objaviť určite nemali:
· E 102, E 104, E 107, E 110, E 111, E 121 – 125, E 127 – 129, E 131 – 133, E 142 – 143, E 151, E 154, E 155, E 180, E 209 – 228, E 230 – 233, E 235, E 239 – 240, E 242, E 249, E 250, E 284, E 285, E 310 – 313, E 319 – 321, E 324, E 384, E 430, E 431, E 480, E 512, E 905, E 922 – 929, E 940, E 944, E 945, E 952, E 954, E 956
Aj na tieto Éčka si dávajte pozor!
Nepriaznivé zdravotné účinky o stupienok nižšej závažnosti, sa pripisujú aj nasledovnej skupine éčok, takisto nie práve vhodných pre deti a citlivé osoby:
· E 120, E 161g, E 173, E 234, E 236, E 237 – 238, E 251, E 252, E 262, E 264, E 280 – 283, E 338 – 343, E 355 – 357, E 362, E 368, E 370, E 380, E 381, E 383, E 385 – 390, E 405, E 407a, E 412 – 414, E 432 – 436, E 442 – 444, E 446, E 450 – 452, E 459, E 462, E 467, E 468, E 476 – 479b, E 485, E 487, E 488, E 507, E 513, E 518, E 520 – 523, E 535 – 542, E 546, E 573, E 620 – 635, E 900, E 906, E 915, E 919, E 930, E 943, E 946, E 950, E 951, E 955, E 959, E 1201 – 2, E 1410, E 1412 – 4, E 1440, E 1442, E 1450, E 1505, E 1518, E 1521
Niekedy výrobca uvádza na obale namiesto kódov priame názvy prídavných látok. V takom prípade si treba dať pozor aspoň na najzávažnejšie z nich:
· arabská guma (E 414) | · glutamany (E 621 – 625) |
· aspartam (E 952) | · guarová guma (E 412) |
· benzoan draselný (E 212) | · kyselina benzoová (E 210) |
· benzoan sodný (E 211) | · kyselina fosforečná (E 338) |
· benzoan vápenatý (E 213) | · parafín (E 905) |
· disfosforečnany (E 450, E 540, E 546) | · sacharin (E 954) |
· dusičnan draselný (E 252) | · sírany (E 520 – 523) |
· dusičnan sodný (E 251) | · síričitan draselný (E 225) |
· dusitan draselný (E 249) | · síričitan sodný (E 221) |
· dusitan sodný (E 250) | · síričitan vápenatý (E 226) |
· fosforečnany (E 339 – 343) |
Okrem vyššie uvedených éčok s evidentne nepriaznivými zdravotnými účinkami, existujú aj potravinové prísady s nižším stupňom nebezpečnosti, relatívne neškodné alebo dokonca človeku prospešné – napr. E 300 = vitamín C. Mimochodom práve vitamín C je zaujímavou ukážkou chemickej zložky, ktorá je pre človeka nevyhnutná a užitočná, ale zároveň pri dlhodobo prijímaných nadmerných dávkach a v kombinácii s niektorými liekmi, stopovými prvkami alebo tzv. prechodnými kovmi (zinok, …) môže vyvolať zdravotné problémy.
Dlhodobé účinky vplyvov priemyselných chemikálií v potravinách, môžu napriek desiatkam rokov výskumu ešte priniesť ľudstvu veľmi nepríjemné prekvapenia. Zvlášť citlivé – vzhľadom na svoju nižšiu hmotnosť a celkovú odolnosť – sú deti, ktoré zároveň milujú práve tie preéčkované dobroty z obchodných regálov. Konzumujú chemicky upravené potraviny už od útleho detstva, takže sa v ich organizme môžu účinky nežiaducich látok eskalovať mimoriadne nebezpečným spôsobom. Tým skôr, že často ide o chemické zložky, ktoré by človek normálne nezjedol asi za žiadnych okolností. Veď kto by si dobrovoľne doprial :) napríklad za lyžičku dusičnanu draselného – E 252?
Ak máte záujem o prehľad všetkých E-čok, celý zoznam nájdete na http://www.tady.cz/abcchemie/eee.htm