To hovorí ľudová múdrosť a nie nadarmo. Jablká sú ovocím, ktoré obsahuje mnoho látok prospešných pre naše zdravie. Tak si dajme aspoň jedno jablko denne pre...
... pre belšie a zdravšie zuby
Vitamín C obsiahnutý v jablkách dezinfikuje ústnu dutinu. Taktiež štruktúra jablka, jeho šťavnatý obsah, hryzenie a prežúvanie stimulujú tvorbu slín v ústach, čím sa znižuje riziko vzniku zubného kazu. Samozrejme, nemôžeme vymeniť umývanie zubov za jedenie jabĺk :).
... pre zníženie cholesterolu
Rozpustná vláknina v jablkách- pektín- viaže tuky v črevách, čím znižuje úroveň cholesterolu v krvi a to je aj prevencia proti kardiovaskulárnym chorobám.
...pre zlepšenie trávenia
Máte hnačku, či naopak zápchu? Skúste jablko! Konzumácia jabĺk pomáha pri oboch. Proti hnačke sa odporúča jesť sladké, jemne podusené jablká. Hnačku zastaví pektín obsiahnutý v jablkách, ktorý bráni rozvoju škodlivých mikroorganizmov v črevách a zároveň dokáže z tela odvádzať aj časť nebezpečných ťažkých kovov. Pri zápche si naservírujte kyslé jablká. Tie totiž povzbudzujú činnosť čriev, zrejme je to kombináciou vlákniny a ovocných kyselín.
... pre zníženie stresu
Privoňať k jablkovému koláču, či čaju je ako nachvíľu sa ocitnúť v bezstarostnom detstve.
Jablko obsahuje silné aromatické látky a pravdepodobne táto jeho zložka vyvoláva upokojujúce reakcie v organizme, čo následne znižuje tlak a ochraňuje pred infarktom vznikajúcim z úzkosti. Aj preto je jablko vhodné aj proti nespavosti.
... pre zvýšenie imunity
Jablko obsahuje až 13 rôznych vitamínov- A, B1, B2, B6, B12, C, E, K, kyselinu pantoténovú, niacín, biotín, kyselinu listovú a cholín, ktoré posilňujú imunitný systém. Vitamíny skupiny B pôsobia aj proti vypadávaniu vlasov, zaručujú peknú pokožku a pomáhajú pri ťažkostiach so spánkom a koncentráciou. Vitamín C je potrebný na tvorbu tkaniva, stavbu kostí a zubov. Kyselina listová zase zabezpečuje tvorbu červených krviniek.
... pre zníženie rizika rakoviny hrubého čreva a pečene
Veľké množstvo antioxidantov, ktoré sú obsiahnuté v jablkách a predovšetkým v ich šupkách inhibuje rast rakovinových buniek.
... pre udržanie stabilnej hladiny cukru v krvi
Sladkou zložkou jablka je jednoduchý cukor- fruktóza, ktorá sa, spolu s jablčnou vlákninou, rozkladá v tele pomalšie a tým udržuje stabilnú hladinu cukru v krvi, čo je dôležité najmä pre diabetikov.
... pre udržanie štíhlej línie
Keďže každé jablko obsahuje až 85% vody, nepriberiete po nich, hoci by sa vám zdali aj veľmi sladké. Majú totiž nízky obsah cukru a málo kalórií. Navyše ich vláknina vyvoláva pocit nasýtenosti, preto sú výborným doplnkom stravy pri redukčných diétach.
Záverom
Jablká sa v našej krajine radia medzi najobľúbenejšie ovocie. Dajú sa kúpiť v každom obchode s ovocím a to hneď niekoľko druhov. Hádam nie je ani jeden človek, ktorému by nechutili. Zaraďme teda jabĺčka do svojho denného jedálnička a buďme zdravší.
PS: Pokiaľ by ste chceli jablká priamo zo záhradky od farmárov, môžete si ich zakúpiť tu.