Výrobky z fermentovaného, resp. kvaseného mlieka patria k najhodnotnejším potravinám aké máme k dispozícii. Charakterizuje ich nielen skvelá chuť, ale aj obsah cenných látok a široké spektrum liečivých účinkov...
Ako vznikajú kyslomliečne výrobky?
Fermentačným procesom z mlieka (kravského, kozieho, ovčieho, kobylieho, oslieho, sobieho, ťavieho...), teda v podstate kvasením mlieka za pomoci kyslomliečnych baktérií a ďalších užitočných mikroorganizmov. Ušľachtilé baktérie v mlieku „premenia“ laktózu (mliečny cukor) na kyselinu mliečnu, čo spôsobuje vyzrážanie mliečnych bielkovín, vznik typickej štruktúry kyslomliečnych výrobkov a s tým súvisiacu zmenu senzorických vlastností. Hotový výrobok pripravený na konzumáciu obsahuje živú mikroflóru v množstvách typických pre mikrosvet – teda v stovkách miliónov až v miliardách živých mikroorganizmov.
Liečivé účinky kyslomliečnych výrobkov
Kyslomliečne produkty sú užitočné najmä v prevencii a dietológii, ale aj ako cenný potravinový doplnok s vysokou nutričnou hodnotou (bielkoviny, tuky, cholesterol, sacharidy, vápnik, fosfor a ďalšie minerálne látky, vitamíny skupiny B, vitamín A, E atď...). Nenechajte sa vydesiť :) obsahom cholesterolu – aj keď je cholesterol moderným strašiakom „odborných“ článkov, v skutočnosti ho naše telo v určitom objeme potrebuje (je dokonca súčasťou materského mlieka!) a súvislosť medzi obsahom cholesterolu v potravinách a hladinou cholesterolu v krvi nie je tak jednoznačná ako sa niekedy tvrdí v médiách. Podobne je to aj s obsahom tukov – aj keď kyslomliečne produkty obsahujú prevažne nasýtené mastné kyseliny, ide v skutočnosti o kyseliny s krátkym a stredným reťazcom ktorých sa netreba „obávať“.
Tradičné kyslomliečne produkty pre vaše zdravie:
- jogurty,
- kefír,
- kyslé mlieko,
- tradičná bryndza,
- žinčica,
- kefírové a jogurtové mlieka.
Konzumácia kyslomliečnych výrobkov pomáha:
- pri zápalových črevných ochoreniach,
- pri úprave hladiny cholesterolu v krvi,
- pri eliminácii potenciálne patogénnych baktérií v tráviacej sústave ako súčasť prevencie proti karcinómom,
- pri gastroenteritíde,
- pri obnovovaní prirodzenej črevnej mikroflóry následkom užívania antibiotík,
- pri hnačkových ochoreniach,
- ako prevencia aterosklerózy a osteoporózy,
- ako prevencia pred diabetes 2. typu,
- na celkové posilnenie imunitného systému a zlepšenie tráviaceho procesu...
TIP: Kyslomliečne produkty si môžete zakúpiť aj u nás v inzercii :)