-
Ovocie a zelenina čerstvé, sušené, mrazené, zaváraniny, ostatné -
Mliečne výrobky mlieko, syry, maslo, jogurty, bryndza a tvaroh, ostatné -
Vajíčka -
Mäsové výrobky hydina, hovädzie, bravčové, ryby, divina, výrobky a údeniny, ostatné -
Pekárenské výrobky múka, chlieb a pečivo, cestoviny, ostatné -
Medy a džemy Med, Džem -
Nápoje víno, pivo, domáce pálenky, šťavy a mušty, sirupy, ostatné -
Čaje a káva -
Bylinky a koreniny čerstvé, sušené, ostatné -
Lesné plody huby, čučoriedky, brusnice, ostatné -
Detská výživa -
Sladkosti čokoláda, perníčky, turecký med, ostatné -
Torty a koláče -
Hotové jedlá jedlá, omáčky, ostatné -
Hospodárske zvieratá -
Ostatné müsli, ostatné
Pomaly sa nám blíži obdobie na výsadbu stromčekov. Pán profesor Hričovský nám prezradí, kedy je ten najvhodnejší čas výsadbu zrealizovať.
„Najvhodnejšia doba na výsadbu jabloní, hrušiek, čerešní, višní, slivkovín a drobného ovocia je na jeseň - v čase od 15. októbra do konca novembra. Stromčeky vysádzané na jeseň začínajú v priebehu zimy vytvárať na koreňoch kalus a na jar, aj vďaka dostatočnej vlahe, rastú rýchlejšie a lepšie prekonávajú neskorší jarný nedostatok vlahy. Výsadbu môžeme uskutočniť aj v jarnom období, stromčeky však musíme zavlažovať. Jarná výsadba sa často realizuje vo vyšších a chladnejších oblastiach, kde hrozí nebezpečie včasného príchodu jesenných dažďov a silnejších mrazov.“
Pred samotnou výsadbou si môžeme priestor rozvrhnúť tak, aby sme dodržali nasledovné odporúčané vzdialenosti medzi stromčekmi:
Jablone – zákrpok 3 až 4 metre, vreteno 2 až 2,5 metra
Hrušky – zákrpok 4 až 5 metrov, vreteno 2 až 2,5 metra
Čerešne – 8 až 10 metrov
Višne – 4 až 5 metrov
Slivkoviny – 5 až 6 metrov
Ďalšie tipy a rady pre vašu záhradu nájdete na:
https://www.facebook.com/Rady.do.zahrady.profesor.Hricovsky?fref=ts.