Päť chutí
Schizandra je známa svojimi plodmi – jasno červenými bobuľami rastúcimi v strapcoch podobne ako ríbezle – ale využiť sa dajú aj výhonky a listy. Konzumujú sa čerstvé aj sušené časti rastliny, ktoré sa dajú pripraviť rôznymi spôsobmi. Z univerzálnosti využitia zrejme vychádza aj „päť chutí“ v názve (sladká, kyslá, štipľavá, slaná a horká).
Účinné látky
Plody, listy aj výhonky schizandry obsahujú cennú liečivú látku zvanú schizandrin. Z ďaľších pre naše zdravie potrebných látok a prvkov schizandra obsahuje vitamín C, draslík, sodík, vápnik, horčík, železo, fosfor, meď, nikel, molybdén... Vďaka 3 až 5 % obsahu cukru dodajú bobule nášmu telu dostatok energie k zlepšeniu fyzickej a psychickej výkonnosti.
Liečivé účinky
Schizandra podporuje srdcovú činnosť a činnosť pečene, pomáha pri diabetes, upravuje obsah cukru v krvi, pôsobí proti infekciám, depresiám a nervovému vyčerpaniu. Schizandra prospieva tiež pri dýchacích ťažkostiach a reumatizme. Napriek stáročnej tradícii v tradičnom čínskom liečiteľstve nie je Strom piatich chutí u nás príliš známy, aj keď je na slovenskom trhu dostupný.
Konzumácia
Sušené plody poslúžia ako zdroj energie v momentoch keď potrebujeme byť fyzicky maximálne výkonní – napríklad na horskej túre. Bobule sa dajú konzumovať aj čerstvé, zmraziť alebo spracovať do marmelád a nápojov. Listy a výhonky (ale aj plody) sú vynikajúce do čajov a výluhov.
Nároky na výsadbu
Svetlomilná drevitá liana Schisandra chinensis vyžaduje vlhkú, nie však bahnitú pôdu a rastie u nás skôr v podobe veľkého kríku než stromu. K tomu aby dozreli plody potrebuje polotienisté stanovisko s dostatkom slnečného svetla. Koreňový bal treba v letnom úpeku nástielkou chrániť pred prehriatím. V záhrade plní aj ozdobnú funkciu – vyrastie aj do výšky niekoľkých metrov, má pekné zelené listy a biele alebo bielo ružové kvietky.
Zber plodov v septembri až októbri. Schizandra na zimu zhadzuje lístie.