Chlieb v obchode už nie je to, čo to bývalo? Rožky vám pripadajú gumené? Žemličky sú akési tvrdé ani čerstvé ani staré? Upečte si s nami poctivý domáci chlieb aj pečivo. Nie je to zložité, ani nepotrebujete špeciálnu výbavu, stačí trošku zručnosti, zopár surovín, ktoré by v žiadnej domácnosti nemali chýbať a výsledkom budete iste prekvapení :).
Chrumkavý chlebík
Čo potrebujeme?
5 hrnčekov hladkej múky, 3 lyžice mlieka, 1 kocka droždia, 2 hrnčeky vlažnej vody, soľ, rasca, ocot podľa potreby
Ako postupujeme?
Urobíme si kvások z trochy múky, vody a droždia. Necháme 10-15 minút napučať. Potom pridáme zvyšnú múku, vodu, mlieko, soľ a dobre premiešame. Odložíme na teplé miesto približne na hodinu kysnúť. Následne cesto dáme do formy, alebo na plech a necháme ešte pol hodinu „odpočívať“. Potom potrieme octovou vodou a pečieme 5 minút na teplote 200 ˚C a 45 minút na 170 ˚C.
Domáce pletenky
Čo potrebujeme?
4 hrnčeky hladkej múky, 2 hrnčeky mlieka, 3 lyžice masla, 1 kocka droždia, vajce, soľ, cukor
Ako postupujeme?
Najprv si pripravíme kvások zmiešaním mlieka, cukru a droždia. Potom pridáme ostatné ingrediencie a všetko spolu dobre prepracujeme. Z cesta potom hneď zapletieme žemličky, položíme na plech a necháme ich približne 45 minút kysnúť. Predtým ako ich dáme do rúry, potrieme ich žĺtkom. Môžeme posypať makom, rascou, sezamom, či hrubou soľou a dáme na 20 minút piecť pri 220 ˚C. To, že sú pletenky upečené spoznáte podľa zlatistej farby. Po vytiahnutí z rúry ich ešte môžete ľahučko potrieť rozpusteným maslom.
Čerstvé rožteky
Čo potrebujeme?
½ kg hladkej múky, ¼ l mlieka, 1 kocka droždia, 60 g masla, 1 ČL cukru, 1 ČL soli
Ako postupujeme?
Opäť začneme prípravou kvásku z droždia, teplého mlieka, cukru a trošky múky. Po nakvasení pridáme ostatné suroviny a vymiešame jemné, avšak pomerne husté cesto, ktoré sa bude odlepovať od okrajov misky. Necháme kysnúť približne 1 hodinu. Potom cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti. Tie vyvaľkáme na hrúbku približne 4 mm. Vyvaľkané cesto rozdelíme na štvrtiny, z ktorých vytvarujeme rožky. Pri ich rolovaní sa nezľaknite, že pripomínajú viac pastelky, ako pečivo. Keď ich po vytvarovaní necháte cca 20 minút nakysnúť, nadobudnú dve tretiny svojej konečnej veľkosti a 15 minút pečenia pri teplote 180 ˚C zaistí ich dokysnutie, prepečenie a zlatistú farbu každého z nich.
Na záver vám zaželám už len dobrú chuť a dúfam, že sa vám zbiehajú slinky podobne ako mne ;).