Pravý včelí med v sebe kombinuje vynikajúce výživové vlastnosti s neuveriteľnými liečivými účinkami. Zároveň je to vysoko energetická potravina obsahujúca na 100 g približne 3000 kalórií. Kvalitný med je prakticky večný – staroegyptský med z éry 3200 rokov pred našim letopočtom je konzumný dodnes.
Kde nakupovať med? Najkvalitnejší med predávajú skúsení a poctiví včelári, praví majstri svojho remesla. Ak nemáte možnosť nákupu priamo u včelára a ste nútení ísť do supermarketu, oplatí sa uprednostniť slovenský med pred dovozom z iných krajín alebo dokonca z Ázie. Med sa najlepšie skladuje v sklenej alebo keramickej nádobe uloženej na tmavom mieste pri teplote cca 15 °C. Kryštalizácia medu neznamená že sa med „pokazil“. Skôr naopak – kryštalizácia je prirodzenou vlastnosťou dobrého prírodného medu. Kryštalizovaný med stačí pred použitím zahriať vo vodnom kúpeli, pri teplote do 50 °C.
Med obsahuje monosacharidy, glukózu a fruktózu v individuálnom pomere podľa lokality včelstva a ďaľších faktorov. Obsahuje tiež vitamíny skupiny B, vitamín A, C, D, H, K, E, P a celé spektrum minerálnych látok (vápnik, draslík, sodík, železo, zinok, fosfor, ...). Najčastejšie u nás používané druhy medu sú: kvetový, agátový, lesný, jedľový, repkový a lipový med. Každý z nich má svoje špecifické vlastnosti vrátane farby, od svetložltej až po „tmavú medovú“. Kvalita medu teda nezávisí na tom, či je svetlý alebo tmavý.
Liečivé účinky medu sú známe už po tisíce rokov. Med má silné protizápalové a protialergické účinky. Pridáva sa do čaju pri prechladnutí a ochoreniach dýchacích ciest. Lyžička medu denne pomáha tráveniu a redukuje nadbytok žalúdočnej kyseliny. Má upokojujúce účinky na nervovú sústavu a zlepšuje kvalitu spánku. Prospieva pečeni, pankreasu, pri vredových ochoreniach žalúdka a dvanástorníka. Lyžička medu s pár kvapkami citrónovej šťavy pomáha pri problémoch so srdcom. Med lieči popáleniny a rany, pôsobí dezinfekčne a urýchľuje hojenie.
Denná dávka medu by však nemala presahovať cca 100 gramov, u detí asi tretinu tohto množstva. Užívanie medu v rozumných dávkach je bezpečné, konzumácii medu by sa však mali vyhýbať diabetici, tehotné ženy, pacienti trpiaci problémami s obličkami. Ľudia s nedostatočnou činnosťou srdca by mali vhodnosť konzumácie čistého medu prebrať so svojim lekárom.