Ak by ste mali dodávať svojmu organizmu len jeden jediný vitamín, mal by to byť vitamín C (kyselina L-askorbová = E300). Jeho funkcia v ľudskom tele je kľúčová, a na rozdiel od väčšiny známych živočíchov si organizmus človeka nedokáže vitamín C „vyrobiť“ svojpomocne. Čo všetko by ste o ňom mali vedieť?
Vitamín C ako antioxidant
Vitamín C prijímaný v dostatočnom množstve dokáže ochrániť bunky nášho tela pred pôsobením agresívnych tzv. voľných radikálov, ideálne v kombinácii s bioflavonoidmi. Dostatok vitamínu C má tiež pozitívny vplyv na imunitu organizmu a psychiku človeka.
Vitamín C a naše cievy
Vitamín C je súčasťou prevencie a liečby srdcovocievnych ochorení vrátane súvisiacich problémov (vysoký tlak, kŕčové žily a pod.). Je užitočný pri znižovaní hladiny cholesterolu, chráni cievy pred nadmerným ukladaním cholesterolu na ich steny.
Vitamín C proti rakovine
Už v roku 2008 zverejnil National Institutes of Health (Nih.gov) štúdie o vynikajúcich výsledkoch laboratórneho testovania extrémne vysokých dávok vitamínu C pri liečbe a potláčaní rastu rakovinových nádorov. Takéto množstvá vitamínu C samozrejme nemožno prijať v potrave. Preto sa takáto liečba realizuje – samozrejme pod lekárskym dozorom – vo forme injekcií resp. infúzií.
Nadmerné dávky vitamínu C sa nasadzujú pri liečbe:
- onkologických ochorení,
- chronických zápalov,
- reumy,
- artrózy,
- paradentózy,
- alergií,
- syndrómu chronickej únavy,
- infekčných ochorení...
Dá sa vitamínom C predávkovať?
Na správnej dennej dávke vitamínu C sa dodnes odborníci nezhodli – pre zdravého dospelého človeka sa bežne uvádza cca 80 mg, niekedy až okolo 100 mg. Hranica „toxicity“ takisto nebola oficiálne stanovená, je však isté že konzumáciou ovocia a zeleniny s obsahom vitamínu C sa určite nepredávkujete. Prečo? Schopnosť nášho tela prijať vitamín C z potravy je daná výkonom tzv. prenášačov nachádzajúcich sa v tenkom čreve a zabezpečujúcich proces vstrebávania vitamínu C do krvi. Prenášače majú len istú obmedzenú „kapacitu“ (jednorázovo cca 200 mg) a okrem toho akýkoľvek nadbytok vitamín C sa z tela vylučuje močom a stolicou.
Sú nadmerné dávky vitamínu C spojené s nejakým rizikom?
O podávaní nadmerných dávok vitamínu C musí rozhodnúť (resp. mal by posúdiť vhodnosť) lekár. Nadmerné dávky tohto vitamínu nie sú vhodné pre osoby trpiace na obličkové ochorenia alebo majúce problémy s metabolizmom železa v organizme. V ojedinelých prípadoch sa u citlivých osôb môže zvýšiť riziko močových kamienkov, prípadne iné problémy. Nadmerné dávky vitamínu C si preto „neordinujte“ svojpomocne, vždy sa poraďte s lekárom.
Niektoré prirodzené zdroje vitamínu C:
šípky | ríbezle | jahody |
egreše | maliny | melóny |
jarabina | mandarinky | pomaranče |
citróny | grapefruity | ananás |
banány | kiwi | kel |
kapusta | karfiol | špargľa |
brokolica | paprika | petržlenová vňať |
rakytník rešetliakovitý | chren | reďkovka a pod. |
Na čo si ešte dať pozor?
Vitamín C ľahko podlieha skaze – ničí sa pri pečení, varení a dusení, dokonca aj pri zmrazení a rozmrazení potravín, kontaktom s kovom (pri strúhaní, rezaní...). Obsah vitamínu C klesá už umytím a olúpaním ovocia a zeleniny. Výrazný pokles nastáva pri skladovaní – zrelé jablko čerstvo odtrhnuté zo stromu má obsah vitamínu C cca trojnásobný oproti tomu istému jablku skladovanému niekoľko mesiacov v potravinárskom sklade. Pri izbovej teplote stačí k rapídnemu poklesu už niekoľko dní. Tabuľkové hodnoty obsahu vitamínov v ovocí a zelenine preto berte len ako orientačné, nepríliš spoľahlivé údaje.