Magazín - Potravinové škandály
Šokujúca pravda o agávovom sirupe, ovocných šťavách a brezovom cukre
Niektoré zdanlivo "zdravé" potraviny a nápoje majú vysoký obsah nebezpečnej koncentrovanej fruktózy. Medzi ne patrí aj "BIO" agávový sirup, obľúbené ovocné šťavy alebo "zdravý" brezový či kokosový cukor.
Varenie s alobalom je škodlivé - mýtus, či fakt?
Prikrývame ňou panvicu, keď nemáme po ruke pokrievku, grilujeme v nej, balíme do nej potraviny, ktoré skladujeme v chladničke... to sú len niektoré z využití hliníkovej fólie v kuchyni. Môže mať teda varenie s alobalom nebezpečné a škodlivé následky?
Čerstvá verzus mrazená zelenina a ovocie: Ktoré sú zdravšie a lepšie?
Patríte k tým ľuďom, ktorí na konci sezóny vždy smútia, že si už nebudú môcť dopriať svoju obľúbenú čerstvú zeleninu a ovocie? Alebo vonku vládne zima a ani v obchode nie je čerstvé ovocie a zelenina, na ktoré práve máte chuť? Nezúfajte, vždy predsa môžet
Pravda o vajíčkach - Prečo nekupovať lacné vajcia z veľkochovu?
Viacero výskumov potvrdzuje to, čo vieme všetci, ale niektorí si to nechceme priznať. Na jedle sa šetriť neoplatí. Nie sú vajcia ako vajcia! Prečo nekupovať vajcia z veľkochovu?
Čo je zdravé a čo nie?
V svete plnom zásad zdravej výživy je naozaj ťažké rozlíšiť, čo je zdravé a čo nie je. Pomáhajú nám v tom nielen poznatky vedeckých výskumov ale aj rady trénerov, výživovým poradcov, a samozrejme, rady rodičov a okolia. Často sú ich odporúčania zavádzajúc
Prečo by ste sa mali vyhýbať lepku?
V poslednej dobe sa o lepku hovorí veľa, hlavne negatívne. Mnoho ľudí sa mu dnes snaží vyhýbať. Prieskumy však hovoria, že ide o oveľa viac, než len módny výstrelok. Tvrdenia ľudí, ktorým sa po lepkovej diéte uľavilo potvrdzujú vedecké štúdie. Tie dokazuj
Ako vyriešiť plytvanie jedlom?
Koľko jedla týždenne vyhodíte? Výrobky po záručnej dobe, zhnité ovocie či obyčajné nedojedené zvyšky z obedov. Zrejme budete prekvapení, no na jedného Slováka pripadne denne pol kila vyhodeného jedla. Spolu je to ročne 991 000 ton potravín.
Ako si vybrať tú správnu múku?
Výber tej správnej múky môže byť niekedy veľmi náročný. Zo všadiaľ počúvame, že biela múka nie je pre telo dobrá, že čierne pečivo je len prifarbená biela múka, že by sme mali konzumovať viac vlákniny... no a tak sme nakoniec takí dopletení, že ani neviem
Ktorých "éčok" sa báť nemusíte?
Patríte aj vy medzi ten typ spotrebiteľov, ktorý starostlivo kontroluje každý obal a umelinám sa snaží vyhýbať? Alebo naopak, vyberáte len podľa chuti či ceny? Hlavnou výstrahou pre nás sú väčšinou tzv. Éčka, ktoré sú vykresľované ako zákerní zabijaci. Vš
Palmový olej - hrozba planéty
Palmový olej, druhý najpoužívanejší olej v Európe (tvorí 21% spomedzi všetkých olejov), je zároveň aj najlacnejším konzumovateľným olejom na svete. Ak nepatríte k tým, ktorý sa mu zámerne vyhýbajú, buďte si takmer istý, že ho konzumujete každý deň. Nachád
Zákazník na poslednom mieste: české potravinové škandály 2014
Môžu vášmu zdraviu uškodiť cherry paradajky, sušené marhule, sójová omáčka, sypaný čaj alebo majoránka? Samozrejme, že áno — aj tie inak zdanlivo najzdravšie potraviny vám v niektorých prípadoch v skutočnosti skôr uškodia. Prehľad vybraných potravinových
Dovezená kuracina plná antibiotík
Zásielka brazílskeho nadopovaného mäsa cestovala najskôr do Dánska, potom k nám na Slovensko a neskôr cestovala do Českej republiky. Českí veterinári začiatkom novembra zistili, že toto kuracie mäso bolo nadopované.
Poľskí farmári kŕmia dobytok mäsokostnou múčkou z mŕtvych zvierat
Len pred pár dňami sme tu mali ďalší potravinový škandál v ktorom opäť lietali naši poľskí susedia. Na povrch vyšlo, že dobytok neustále kŕmia nebezpečnou kostnou múčkou z mŕtvych zvierat, aj napriek tomu, že je to v celej Európe zakázané. Tento zákaz vyp
Priaznivé účinky škandálu
Domácim kurčatám škandál praje. Slováci naň reagujú zmenou spotrebiteľského správania.
Nekvalitné ryby a morské živočíchy
Kupujeme naozaj to, čo si myslíme? Prečo sú ryby označované inak ako by mali?