Magazín - Recepty
Akú jarnú zeleninu si dať na tanier
S jarným počasím a slniečkom začíname mať aj iné chute. Čoraz menej nás lákajú ťažké mäsité jedlá a siahame po čerstvej zelenine. Akú si vybrať, aby sme si nielen čo najlepšie pochutnali, ale aby nám aj pomohla?
Podbeľový med
Ak zbierate bylinky, tak iste máte medzi nimi nejaké svoje obľúbené alebo také, ktoré rastú vo vašom blízkom okolí a ani jeden rok si ich nenecháte ujsť. Rovnako tak aj ja mám obľúbený podbeľ lekársky, na ktorý každoročne nedočkavo čakám.
Semená a semienka, ktoré sa oplatí jesť
Semená a semienka sú rastliny v embryonálnej fáze a pôvod výživy. Obsahujú preto mnoho vitamínov, minerálov, proteínov, esenciálnych olejov a enzýmov. Môžu mať rôzne veľkosti, tvary, ale aj farby. Sú veľmi vhodných snackom, ak chcete rýchlo a dobre zasýti
Recept na zdravé kimči
Kimči (kimčchi) je kvasená zelenina, často zaraďovaná medzi 5 najzdravších potravín sveta. Kimči si spravíte aj doma, a to celkom ľahko...
Extra trvanlivý slivkový lekvár
Slivkový lekvár bez konzervantov, uvarený touto málo známou metódou vám vydrží desať až dvadsať rokov. Ako na to? Prečítajte si...
Slané pečivo (nielen) na Silvestra
Ak si lámete hlavu nad tým, aké slané pečivo by ste ešte mohli pripraviť na váš silvestrovský (ale nielen ten) stôl, inšpirujte sa týmito jednoduchými, ale za to veľmi chutnými receptmi na bazalkové slané keksíky a šunkovo-syrové slimáky. Výhodou je, že i
Recept: Domáci celozrnný špaldový chlieb, ktorý sa vždy podarí
Upečte si chutný, zdravý, domáci celozrnný špaldový chlebík – jednoducho doma v rúre. Bleskový recept...
Kaleráb - pestovanie, uskladnenie, príprava, liečivé účinky
Kaleráb, mnohokrát považovaný za obyčajnú zeleninu, má v sebe mnoho výnimočných účinkov na ľudský organizmus. Kaleráb totiž obsahuje látky, ktoré prospievajú nášmu zdraviu a je tiež výborným doplnkom jedálnička pri redukčných diétách. Pokiaľ sa kaleráb ro
Zber a príprava cukety
Cuketa, podobne ako tekvica, je jedlá v ktoromkoľvek štádiu zrelosti, najlepšie však chutí mladá. Pestovanie cukety vám zabezpečí nielen neustály prísun mladých plodov, ale aj prístup k zberu jemných, jedlých, chutných žltých kvetov tejto rastliny.
Zdravá krémová brokolicovo-avokádová polievka
Veľakrát nevieme, čím sa inšpirovať a čo uvariť na obed, tak dnes máme pre vás tip. Táto zelená krémová brokolicová polievka je nielen chutná, ale predovšetkým veľmi zdravá. Navyše, ak máte deti, ktorým zelenina veľmi nechutí a pokúšate sa ju v každom jed
Príprava lososa
Slovo "univerzálny" je pravdepodobne tým najlepším na opis prípravy lososa. Môže sa totiž variť, piecť, vyprážať, grilovať, údiť, pridávať do šalátov, omáčok, pomletý pridávať do burgrov, či do slaných koláčov alebo ho jesť surového. Ak ste v kuchyni nová
Recepty z trnky plné vitamínov
Trnky rastú na kroch dorastajúcich až do výšky 3m. Výborne sa im darí najmä na slnečných stanoviskách, pričom rastú vo všetkých druhoch pôdy, ale uprednostňujú pôdy bohaté na vápno. Plody tmavomodrej až čiernej farby dozrievajú v polovici októbra, pri dob
Ako správne pripraviť špargľu: pečenie, varenie, grilovanie, parenie
Špargľa, považovaná za delikatesu v zeleninovom svete, dokáže dodať každému jedlu chuť výnimočnosti. Patrí výživovo medzi veľmi vyvážené druhy zeleniny. keďže obsahuje len veľmi málo tuku, sodíka a cholesterolu, ale zato mnoho vitamínov a minerálov. Jedný
Levanduľa v kuchyni
Levanduľa je bylinka používaná už viac ako 2500 rokov na rôzne účely- od odpudzovania molí cez hojenie bodnutí od hmyzu až po liek na úľavu od bolestí, črevných a tráviacich kŕčov. Popri všetkých týchto svojich vlastnostiach má levanduľa navyše aj vynikaj
Pripravte si zdravý šalát plný živín
Vyberajte si zeleninu do šalátu múdro a váš šalát môže byť super zdravým jedlom kombináciou zeleniny, bielkovín a esenciálnych živín. Vo všeobecnosti je najzdravšou voľbou na prípravu šalátu čerstvá, farebná zelenina zmiešaná so zdrojmi bielkovín. Toto j