Zákusky, koláče a cukrovinky sú tu s nami už tisíce rokov, ešte pred storočím však boli do značnej miery výsadou majetnejších vrstiev. Vyskúšajte si niekoľko jednoduchých receptov na vtedajšie tradičné zákusky a cukrovinky.
Recept č. 1: Mandľové praclíky
1. Zamiesime praclíkové cesto z 10 dkg múky, 10 dkg masla, 6 dkg práškového cukru a 8 dkg bielených mletých mandlí.
2. Pridáme do cesta (a zamiesime) 2 žĺtky.
3. Odoberáme kúsky cesta a vytvarujeme z nich malé praclíky. Tieto ukladáme na plech.
4. Praclíky potrieme bielkom, zľahka posypeme kryštálovým cukrom a pečieme v rúre.
Recept č. 2: Albertove keksy
1. Zamiesime cesto z nasledovných surovín: 14 dkg masla, 28 dkg cukru, 4 celé vajíčka, troška sódy bikarbóny („na špic noža“) a hladkú múku podľa potreby aby sa dalo vypracovať hladké cesto.
2. Cesto vyvaľkáme a formičkou na pagáče z neho narobíme tenké kolieska, ktoré troška popicháme vidličkou aby vznikol jednoduchý vzor.
3. Pečieme v rúre pri miernej teplote.
Recept č. 3: Srnčí chrbát
1. Cesto: trieme dôkladne (napr. lyžicou v mise) asi 30 minút 28 dkg práškového cukru s 15 žĺtkami, potom pridáme a zamiešame ešte 28 dkg mletých mandlí, omrvinky :) z 2 rohlíkov, troška strúhanej citrónovej kôrky, mletých klinčekov a škorice, 3 tabličky mletej čokolády a sneh z 10 bielkov.
2. Formu na srnčí chrbát (alebo inú podlhovastú formu) vymastíme a posypeme múkou.
3. Pečieme v rúre asi 45 minút. Z formy vyberáme až po vychladnutí.
Dobrú chuť..!