Čierny čaj sa od zeleného čaju odlišuje najmä vďaka inému spôsobu výroby, pri ktorej prechádza oxidáciou (usušený materiál sa stáča, fermentuje a napokon vypaľuje). Tým získava trocha iné zloženie ako zelený čaj, k rozdielom dochádza napríklad v obsahu flavonoidov. Kým zelený čaj obsahuje podstatne viac katechínov, čierny čaj sa môže pýšiť vysokým obsahom theaflavinov – tie v zelenom čaji takmer nenájdete.
Prečo by vás mal zaujímať obsah flavonoidov v čaji?
Flavonoidy sú silné antioxidanty, naši spojenci v znižovaní množstva potenciálne nebezpečných voľných radikálov v organizme. Flavonoidy sú vo vode rozpustné, uvoľňujú sa do čaju najmä počas vrenia a následného luhovania. Pokiaľ ide o antioxidačný účinok čajových flavonoidov, uvádza sa že jedna šálka kvalitného čaju sa vyrovná niekoľkým jablkám. O tom, ako nadbytok voľných radikálov poškodzuje organizmus, sme si už na stránkach magazínu PoctivePotraviny.sk písali. Stačí keď si na tomto mieste pripomenieme, že flavonoidy sú súčasťou prevencie pred ochoreniami srdcovo-cievneho systému, ale aj pred niektorými druhmi rakoviny.
Nikdy nelúhujte čierny (ani iný) čaj v sáčku
Sypané čaje sú vo všeobecnosti podstatne kvalitnejšie ako sáčkové čaje. Ak predsa len kupujete sáčkové čaje, nikdy ich nelúhujte zo sáčku. Sáčok otvorte, odoberte z neho potrebné množstvo čajovej zmesi a to zalejte. Vylúhovaný čaj si prípadne prelejte cez sitko. Lúhovať papierový sáčok v čaji sa neoplatí, pretože z papiera sa tiež uvoľnujú do čaju chemické látky. Ak bol čajový sáčok bielený, napr. chlórom, tak vám bude do čaju zbytočne vypúšťať chlór. Ideálnym riešením pre zdravé pitie nielen čierneho čaju však je používanie kvalitných sypaných čajov.
Pravidelná konzumácia niekoľkých šálok čierneho čaju:
- chráni vaše srdce,
- pomáha predchádzať mŕtvici či rakovine,
- podporuje činnosť nervovej sústavy a duševnú aktivitu,
- upokojuje a odbúrava stres,
- má antibakteriálne účinky,
- upravuje hladinu cholesterolu v krvi,
- pomáha pri hnačke a riedkej stolici.
Má čierny čaj aj negatíva?
Áno – pre svoj obsah kofeínu síce môže poslúžiť ako zdravšia náhrada klasickej kávy, nie je však vhodný pre osoby citlivé na kofeín. Môže u nich podráždiť žalúdok, prípadne vyvolať bolesti hlavy. Aj keď je „čierny“ čaj aj po silnom lúhovaní skôr tmavočervený než čierny, má omnoho výraznejšiu tendenciu farbiť zuby ako zelený čaj. Na druhej strane však pitie čierneho čaju pomáha v boji proti zubnému povlaku a zubnému kazu.