Ako predĺžiť trvanlivosť potravín v chladničke?
Len málokto z nás vie ako ukladať potraviny v chladničke, tak aby sa čo najviac predĺžila trvanlivosť. Každá potravina má v chladničke svoje miesto. Tieto jednoduché rady určite oceníte, pomôžu vám predĺžiť trvanlivosť potravín!
Najchladnejšie miesto v chladničke
Studený vzduch v chladničke klesá a najnižšia teplota je sústredená do najnižšie položenej oblasti chladničky. Teplota sa tu pohybuje okolo 3 °C. Preto sa vo väčšine chladničiek v najspodnejšej časti nachádzajú zásuvky na ovocie a zeleninu.
Banány do chladničky nie!
Vďaka nízkej teplote si zelenina a ovocie zachová vysoký obsah vitamínov. Aj tu však platia výnimky. Paradajky, banány a južné ovocie citlivé na chlad do chladničky nepatria! Nízka teplota chladničky im vôbec nerobí dobre.
Paradajky len pri izbovej teplote
Paradajky sú citlivé na teplotu a ostanú chutné len pri krátkodobom uskladnení pri izbovej teplote. Ideálne je ich skonzumovať do týždňa od nákupu. Nikdy ich neuskladňujte zabalené v plastových obaloch, len tak si zachovajú svoje vlastnosti.
Kde patria mäsové výrobky?
Čo patrí na spodnú policu umiestenú nad zásuvkami na ovocie a zeleninu? Až budete nabudúce ukladať nákup do chladničky, pamätajte, že sem patria potraviny, ktoré sa rýchlo kazia. Vďaka nízkej teplote spomalíte rast baktérií a mikróbov, potraviny ostanú čerstvé po dlhší čas. Platí tiež, že rýchlejšie kaziace sa potraviny je dobré ukladať do zadnej časti chladničky. Môžete sem umiestniť salámy, ryby a iné mäsové produkty. Baktérie a iné mikróby sa tu totiž rozmnožujú pomalšie a potraviny ostanú dlhšie čerstvé.
Mliečne výrobky
Väčšina z nás ukladá jogurty, šľahačku a tvaroh na voľné miesta rôznych poličiek. Ktorá polička je pre ich umiestnenie najvhodnejšia? Mlieko a mliečne výrobky patria v chladničke na strednú policu. Teplota sa tu pohybuje okolo 5 °C, čo je pre dlhú trvanlivosť mliečnych výrobkov ideálne.
Otvorené potraviny a varené jedlo
Vo vrchnej časti chladničky sa teplota pohybuje okolo 10 °C. Patria tu potraviny s najdlhšou dobou trvanlivosti a tiež varené jedlá. Môžete sem ukladať aj už otvorené potraviny, ktoré treba skonzumovať ako prvé.
Dvierka chladničky
Dvierka chladničky sú ako stvorené na uskladnenie masla, vajec a omáčok. Môžete sem uskladniť aj víno, pivo a ostatné nápoje.
Ako zbytočne nevyhadzovať peniaze za jedlo?
Pri ukladaní potravín do chladničky treba vedieť, že medzi vrchnou a spodnou časťou chladničky môže byť teplotný rozdiel až 6 °C. Ak sa naučíme využívať tento teplotný rozdiel, potraviny si zachovajú čerstvosť po dlhší čas. Obmedzí sa prípadné plytvanie jedlom spôsobené jeho pokazením. Dodržiavanie týchto pravidiel predstavuje preto aj nemalú finančnú úsporu. Naučme sa používať chladničku správne. Už žiadne vyhadzovanie pokazených potravín.
Ďalšie zaujímavosti:
https://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/preco-uprednostnit-kvasok-pred-drozdim
https://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/zjednodusena-vyroba-kvasku-ktoru-zvladne-kazdy
https://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/upecte-si-kvaskovy-chlieb
Zdroj: food.allwomenstalk.com