Spravte si vlastný jablkový mušt plný antioxidantov, v BIO kvalite. Je to jednoduchšie, ako si myslíte — základom úspechu sú vhodné jablká, dobré technické vybavenie a dodržanie správneho postupu. Absolútnou podmienkou je dodržať prísne hygienické pravidlá.
Na výrobu muštu nepoužívajte obité, opadané ani hnilé jablká. Jablká musia mať správny stupeň zrelosti, nesmú však byť prezreté.
TIP: Čerstvý mušt nemusíte sterilizovať ani konzervovať — stačí ho zmraziť v mrazničke.
Pri výrobe muštu budete potrebovať:
● jablká :)
● drvič ovocia (pri výrobe v malom množstve vám možno postačí hrubé strúhadlo),
● lis na ovocie,
● zavárací hrniec,
● zaváracie poháre alebo sklenené fľaše,
● teplomer.
Z 10 kilogramov jabĺk získate viac ako 4 litre jablkového muštu. Čerstvo vylisovanú jablkovú drť (odpad z lisovania) môžete použiť do kompostoviska, alebo nechať skŕmiť hydine (napr. sliepky a morky milujú jablká) a iným hospodárskym zvieratám.
Receptov a návodov na výrobu jablkového muštu existuje mnoho. Dva z nich si teraz predstavíme.
Jablkový mušt, postup č.1:
1. Dôkladne umyté jablká zbavené stopiek a jadrovníkov nahrubo nastrúhajte.
2. Nastrúhanú zmes vysypte do sitka vystlaného čistým plátnom a nechajte odkvapkávať do nádoby. Na záver môžete plátno sťahovať a žmýkať, aby ste získali viac šťavy.
3. Odkvapkanú šťavu si prelejte do čistých zaváraninových pohárov, uzatvorte ich viečkom a sterilizujte štvrť hodiny pri teplote 83 °C.
Jablkový mušt, postup č.2:
1. Umyté jablká zbavené stopiek a jadrovníkov rozdrvte v drviči ovocia alebo roztlčte.
2. Rozdrvenú jablčnú zmes ihneď zlisujte v lise na ovocie.
3. Lisovaním získanú šťavu nalejte do (klasických nápojových) sklenených fliaš, vložte otvorené fľaše do zaváracieho hrnca, dolejte hrniec vodou až po hrdlá fliaš a zahrievajte až na 80 °C. Pri dosiahnutí tejto teploty fľaše z kúpeľa vyberte, zazátkujte a uložte poležiačky.
4. Ak namiesto nápojových fliaš s hrdlom použijete radšej bežné zaváraninové poháre, tieto vkladajte do zaváracieho hrnca uzatvorené a po dosiahnutí teploty 80 °C ich sterilizujte ešte 20 minút.
TIP: Nikdy neplňte fľaše muštom úplne po okraj, počítajte so zmenou objemu muštovej šťavy pri sterilizácii.
Na vaše otázky a pripomienky sa tešíme v komentároch pod článkom alebo na našom Facebooku :)