Pri konzumácii vajec dodávame nášmu telu veľa živín a málo kalórii.
Vajcia sú pre naše telo potrebné. Pomáhajú pri obnove buniek, obsahujú esenciálne aminokyseliny a bielkoviny, vitamíny D, B , cholín a selén.
Vajcia nám pomáhajú predchádzať degeneratívnym ochoreniam zraku a jedno stredne veľké vajce dodá telu 20% dennej odporúčanej dávky vitamínu D. Sú vhodné aj pre ľudí, ktorým nechutia mliečne výrobky.
Aké je ideálne vajce?
Najlepšie vajíčka sú z domáceho a bio chovu, kde máte istotu, že sliepky neboli kŕmené žiadnymi chemikáliami.
Farba vajec
Škrupina je odrazom potravy sliepky. Jej farba však závisí od plemena sliepky, ktorá vajce zniesla.
Označenie vajec
Na Slovensku zoženiete najčastejšie vajíčka hmotnosti 53-57g. Ako ste si mohli všimnúť, veľkosť sa určuje podľa hmotnosti. Na toto označenie slúžia písmená ako pri oblečení S,M,L a XL.
Ďalším označením vajec je číslo, ktoré nám charakterizuje z akého chovu sú nosnice:
0. Voľný chov (bio)
1. Voľný výbeh
2. Podstielkový chov
3. Klietkový chov
Ďalšou informáciou je krajina pôvodu, a na koniec je registračné číslo farmy alebo podniku, v ktorom sú nosnice chované.
Ako spoznáme že je vajce čerstvé?
Ak máme čerstvé vajce, v chladničke nám vydrží 3-4 týždne. Pokiaľ chceme zistiť, kedy bolo vajce z obchodu znesené, od dátumu spotreby odpočítame 28 dní.
Čerstvé vajce má už na pohľad iný žĺtok aj bielko ako staré vajce. U čerstvého vajca je žĺtko krásne guľaté, bielko číre a kompaktné. U starších vajec je žĺtok plochý a vodnatý bielok sa rozteká.
Test na čerstvosť
Čerstvé vajce sa v pohári s vodou potopí. 7-dňové vajce sa otočí tupým koncom nahor, 2-3 týždňové vajce pláva na hladine. Ak vajce vytŕča sponad vody tak ho môžete hodiť rovno do koša.