Na baklažán sa často pozerá len ako na náhradu mäsa. Tým je mu však veľmi ukrivdené, pretože baklažán je veľmi chutný sám o sebe. Ak ste ho doteraz neskúsili, jeden si kúpte a presvedčte sa sami. Navyše konzumáciou baklažánu môžete získať veľa vitamínov, minerálov, živín a aj schudnúť, či posilniť srdce.
Predstavujeme baklažán
Baklažán je rastlina z čeľade ľuľkovité, kam patrí aj paradajka, či zemiak. Je to tmavofialový, lesklý plod tvarovaný ako veľká slza alebo vajce. Dužina je biela s jedlými svetlohnedými semienkami.
Aké vitamíny a minerály obsahuje baklažán
Jeden na kocky pokrájaný a uvarený baklažán dodá telu 6% odporúčanej dennej dávky vitamínu B6, tiamínu a medi. Vitamíny B sú prospešné pre metabolizmus a taktiež regulujú tzv. brnenie rúk a nôh. Ďalej v baklažáne nájdeme aj blahodarnú kyselinu listovú, ktorá v tele podporuje tvorbu hormónov a horčík, zinok, mangán, či železo.
Ako kúpiť baklažán
V obchodoch baklažán často nájdete medzi zeleninou, hoci v skutočnosti ide o ovocie. Vyberajte si plody s hladkou, lesklou šupkou a jasne zelenou stopkou. Pokiaľ stopka chýba, radšej baklažán nekupujte. Hmotnosť baklažánu by mala byť primeraná jeho veľkosti - príliš ľahké plody môžu byť vo vnútri vysušené.
Príprava baklažánu
Baklažán sa, podobne ako paradajka, konzumuje celý vrátane šupky a semienok. Pod šupkou sa totiž nachádza najviac cenných vitamínov. Na rozdiel od paradajok je však potrebná jeho tepelná úprava. Surový môže byť baklažán jedovatý, pretože obsahuje solanín. Pripraviť baklažán možno na mnoho spôsobov - dá sa marinovať, piecť na grile aj na panvici, dusiť, smažiť, zapekať, či plniť.
"Potenie" baklažánu"
Pred akoukoľvek prípravou je dobré nechať baklažán najprv "vypotiť". To znamená zľahka ho osoliť, počkať kým sa orosí a následne ho utrieť servítkou, či utierkou. Týmto sa plody zbavia horkosti. Niekedy sa možno stretnúť aj s názorom, že toto "potenie" je zbytočné. To platí najmä pre mladé a tak akurát zrelé plody. Šéfkuchári napriek tomu tento proces odporúčajú. Odstraňuje sa ním totiž aj penová štruktúra baklažánu a tak toľko nenasiakne tukom, či inou tekutinou.
Baklažán pomáha pri nadváhe
Keďže baklažán obsahuje veľa vody, vlákniny a takmer žiadne kalórie, je odporúčaný ako výborné jedlo pre všetkých, ktorí si chcú udržať štíhlu líniu. To platí, ak je konzumovaný upečený, uvarený, či ugrilovaný. Neodporúča sa jeho vyprážanie, nakoľko to nie je ani zdravé a aj sa ním stráca väčšina minerálov a vitamínov.
Posilňuje srdce
Nakoľko baklažán znižuje cholesterol, do jedálnička by si ho mali zaradiť aj tí, ktorí majú problémy so srdcom. Samozrejme, v tom prípade je vhodné konzumovať ho len s obmedzeným množstvom oleja a soli.
Pozor na alergiu
Nie vždy je baklažán vhodným jedlom. Ak trpíte nejakými ekzémami, mohla by sa pravidelným jedením baklažánu pokožka ešte viac zapáliť. Na pozore by mali byť aj alergici. Symptómom alergie na baklažán je štípanie a pálenie na jazyku.