Avokádo je vynikajúcim zdrojom zdravých tukov. Nielenže pomáha pri liečbe cukrovky a kardiovaskulárnych chorôb, pomáha aj udržaniu telesnej hmotnosti a takisto aj zvyšuje schopnosť tela asimilovať základné živiny. Ešte predtým, ako si povieme, aké účinky má avokádo na náš organizmus, povieme si niečo o jeho pôvode a nutričnom obsahu.
Kuriózny názov
Názov avokáda je odvodený od aztéckeho slova ahuacatl, čo v preklade znamená semenník. Je to zrejme kvôli jeho tvaru. Známe sú aj ako Krokodílie hrušky, keďže ich šupka pripomína krokodíliu kožu. Pestované sú na vždyzelených stromoch, ktoré môžu dosiahnuť výšku dokonca až 20 metrov. Ich veľkosť sa pohybuje zhruba medzi 200 gramami a 1,5 kilom.
Kde sa pestujú?
Avokáda sa v Strednej a Južnej Ameriky objavovali zhruba už od roku 8000 p.n.l. Pestovať sa začali v 17. storočí na Jamajke a do 18. storočia sa ich pestovanie rozmohlo aj do väčšiny tropických oblastí Ázie. Neskôr sa dostali aj do USA (Kalifornia a Florida) a dnes sa pestujú napríklad aj v Brazílii, Kolumbii, Mexiku či Dominikánskej republike.
Čo obsahujú?
Považované sú za superpotraviny, pretože v nich nájdeme viac ako 80 rôznych živín. Obsahujú napríklad vitamíny A, B, C, E a K, železo, fosfor, meď, draslík a horčík. Okrem toho avokáda obsahujú aj vlákninu, proteíny a niektoré fytochemikálie, ako napríklad glutatión, luteín a beta-sitosterol. Tuky v avokádach sú tuky zdravé, preto sa avokáda absolútne nemusíte báť. Na čo všetko teda konzumácia avokáda vplýva?
Bojuje proti vírusovej hepatitíde: Japonské štúdie potvrdili, že avokádo dokáže chrániť pečeň pred jej poškodením. Pokus prebiehal drastickým spôsobom – potkanom bol podaný pečeň ničiaci toxín D-galaktozamín, ktorý spôsobuje bunkovú smrť. Chemikália má efekt, ktorý ničí pečeň podobne ako vírusy. Neskôr boli tieto potkany chované rôznymi druhmi ovocia a zeleniny vrátane avokáda. Na základe tohto pokusu sa dospelo k záveru, že zo všetkých testovaných druhov práve avokádo najviac pomáha znížiť poškodenie pečene spôsobené vírusovou hepatitídou. Ako povedal Hirokazu Kawagishi, hlavný vedúci celého projektu: „Okrem skvelej chuti a množstva živín teda avokádo dokáže chrániť aj pečeň.“
Nižší cholesterol: Avokáda obsahujú vysoký podiel mononasýtených tukov, ktoré sa neukladajú v telesnom tuku. Ich správna konzumácia dokáže znížiť zlý cholesterol o 22% a zároveň zvýšiť produkciu toho dobrého o 11%.
Podporujú zdravé srdce: Vysoké hladiny homocysteínu môžu mať za následok zvýšené riziko vzniku ochorenia srdca. Obsah vitamínu B6 a kyseliny listovej v avokádach dokáže regulovať hladinu homocysteínu a ochrániť vás tým pred ochoreniami srdca. Iné dôležité látky, ktoré taktiež chránia zdravie srdca, sú glutatión (antioxidant), vitamín E a mononenasýtené tuky.
Kontrolujú krvný tlak: Keďže sú avokáda bohatým zdrojom draslíka, dokážu vďaka nemu udržiavať krvný tlak pod kontrolou.
Protizápalové účinky: Prejavy zápalov a degeneratívnych porúch môžu byť znížené konzumáciou avokáda. Môžu za to hlavne flavonoidy a polyfenoly, ktoré majú protizápalové účinky.
Zlepšujú videnie: Karotenoid luteín v avokádach zlepšuje zrak, chráni pred šedým zákalom a makulárnou degeneráciou, tzv. žltou škvrnou.
Reguluje hladinu krvného cukru : Rozpustná vláknina dokáže v krvi regulovať cukor, tuky v avokáde zase inzulín.
Ochrana proti vrodeným vadám a mŕtvici: Zhruba jedna šálka avokáda obsahuje až štvrtinu odporúčanej dennej dávky kyseliny listovej. Vďaka nej možno účinne predchádzať vrodeným chybám ako napr. rázštepu chrbtice či defektom neurálnej trubice. Kyselina listová okrem toho pôsobí preventívne aj proti mŕtvici. Ľudia, ktorí jej majú dostatok, sú voči mŕtvici odolnejší.
Prevencia proti rakovine: Avokáda obsahujú množstvo antioxidantov, ktoré bojujú proti škodlivým účinkom voľných radikálov. Avokáda chránia hlavne pred rakovinou ústnej dutiny a prostaty, vďaka kyseline olejovej sú účinné v boji proti rakovine prsníkov.
Ničí zápach z úst: Jedným z prírodných prostriedkov, ako sa zbaviť zlého dychu, sú avokáda. Čistia črevá, ktoré bývajú najčastejšou príčinou zápachu z úst a povlaku na jazyku.
Pre krásnu pokožku: Glutatión nie lenže pomáha telu zbaviť sa voľných radikálov, no aj spomaľuje starnutie pokožky, podporuje správne fungovanie nervového systému a posilňuje imunitný systém. Okrem toho sa avokádo využíva aj v mnohých kozmetických prípravkoch, pretože pokožku vyživuje a dodáva jej prirodzený lesk. Je účinné pri liečbe psoriázy a kožných chorobách, ktoré spôsobujú podráždenie a začervenanie pokožky.
Otvorený obchod nám umožňuje skúšať aj exotickejšie produkty. Skúsite teda avokádo, alebo ste ho zaradili do vášho jedálnička už dávno? :)