-
Ovocie a zelenina čerstvé, sušené, mrazené, zaváraniny, ostatné -
Mliečne výrobky mlieko, syry, maslo, jogurty, bryndza a tvaroh, ostatné -
Vajíčka -
Mäsové výrobky hydina, hovädzie, bravčové, ryby, divina, výrobky a údeniny, ostatné -
Pekárenské výrobky múka, chlieb a pečivo, cestoviny, ostatné -
Medy a džemy Med, Džem -
Nápoje víno, pivo, domáce pálenky, šťavy a mušty, sirupy, ostatné -
Čaje a káva -
Bylinky a koreniny čerstvé, sušené, ostatné -
Lesné plody huby, čučoriedky, brusnice, ostatné -
Detská výživa -
Sladkosti čokoláda, perníčky, turecký med, ostatné -
Torty a koláče -
Hotové jedlá jedlá, omáčky, ostatné -
Hospodárske zvieratá -
Ostatné müsli, ostatné
Pomaranče a fenikel spolu chutia veľmi sviežo. Hodia sa preto aj k ťažším zimným jedlám. Kombinácia všetkých surovín vďaka vysokému množstvu vitamínu C posilní imunitu, je zdrojom vlákniny a kyseliny listovej. Tak dobrú chuť!
Celkový čas prípravy: 15 minút
Potrebujeme:
- 2 červené pomaranče alebo grapefruity
- 1 klasický pomaranč
- 1 fenikel
- 1 polievková lyžica kapary
- 1 polievková lyžica pistácií
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- štipka soli
- 50 – 100 g zelených mungo klíčkov, špenátu, polníčka, rukoly alebo šalátu
Príprava:
1. Ošúpeme červené pomaranče a rozdelíme ich na mesiačiky. Zbavíme ich aj bielej kožky, tzv. membrány. Takto očistené mesiačiky môžeme nechať v celosti alebo nakrájať na menšie kúsky.
2. Pomaranč takisto ošúpeme a nakrájame na kolieska.
3. Fenikel nakrájame natenko. Zmiešame spolu s pomarančmi, kapary a pistáciami.
4. Šalát naberieme na tanier, pokvapkáme olejom a pridáme štipku soli. Môžeme naň vytlačiť aj šťavu z niekoľkých mesiačikov pomarančov.
5. Zmes necháme chvíľku postáť, aby sa chute dobre premiešali a nakoniec dozdobíme zelenou rastlinkou, ktorú sme si pre tento šalát vybrali.
Foto zdroj: Perry Santanachote