Prvé zmienky o fermentácii pochádzajú z obdobia pred viac ako 8000 rokmi. Fermentovaná strava vytvára v organizme zásadité prostredie a bojuje proti prekysleniu organizmu. Fermentácia je spôsob konzervovania potravín, ktorý zlepšuje chuťové vlastnosti potravín a obohacuje použitú zeleninu o dôležité enzýmy a baktérie. Tento proces sa používa na ich dlhodobé uskladnenie.
Zdravotné výhody
Medzi najhlavnejšie pozitíva patrí obnova vnútorného prostredia v tele a pomoc pri črevnej nerovnováhe. Dokážu zmierňovať ranné nevoľnosti počas prvých mesiacov tehotenstva. Majú svoju úlohu pri detoxikácii a odstraňovaní toxínov a odpadových látok z tela. Fermentované potraviny dokážu potláčať návaly neprimeranej chuti na jedlo, sú výbornou prevenciou pred prejedaním sa a priberaním. Obsahujú väčšie množstvo energie a vitamínov ako pôvodné nefermentované potraviny. Zaujímavosťou je aj fakt, že enzýmy vo fermentovanej strave pomáhajú tráviť ostatné konzumované potraviny.
Možnosti konzumácie a využitia fermentovanej zeleniny
Fermentované potraviny je dobré jesť spolu s tučným pokrmom. Ideálne je fermentovanú zeleninu skombinovať s jedlami obsahujúcimi škrob a bielkoviny. Chutí výborne napríklad so zemiakmi, mäsom, syrmi a zemiakmi. Dá sa zužitkovať aj voda z fermentácie, výborne poslúži ako zálievka do šalátov. Fermentovanú zeleninu nie je vhodné tepelne upravovať, stráca tak vitamíny, užitočné baktérie a enzýmy. Poďme sa pozrieť na základné recepty na fermentované výrobky. Ich príprava je jednoduchá.
Návod na prípravu fermentovanej zeleniny
Pripraviť si fermentovanú zeleninu doma je veľmi jednoduché a postačí vám k tomu niekoľko surovín. Prvým krokom je nastrúhať zeleninu ku ktorej pridáte morskú soľ, citrón, jablčný ocot alebo umeocot. Zeleninu treba naukladať natesno do vzduchotesných sklenených fliaš alebo nerezovej ocele a nechať odstáť pri izbovej teplote. Tento proces zabezpečí zmäknutie zeleniny. Dĺžka potrebná na zmäknutie záleží od druhu použitej zeleniny. Akonáhle je fermentácia ukončená, fermentovanú zeleninu možno skladovať v chladničke aj niekoľko mesiacov.
Jogurt a kefír
Jogurt sa vďaka obsahu prospešných látok používa na liečbu hnačky a črevných ťažkostí. Jogurt obsahuje prostaglandín E2, ktorý podľa odborníkov pôsobí preventívne proti vzniku vredov. Kefír je lahodný mliečny nápoj, ktorý priaznivo pôsobí si na trávenie. Pripravíme ho jednoducho, pridaním kefírových zŕn do mlieka, pričom použijete 100 gramov kefírových zŕn na 1 litra mlieka. Do 12 hodín od začiatku fermentácie bude lahodný nápoj pripravený ku komzumácii.
Kyslá kapusta
Kyslá kapusta je u nás mimoriadne obľúbená. Veľkej popularite sa teší vďaka výbornej chuti a obsahu baktérií mliečneho kvasenia. Konzumáciou kyslej kapusty sa do tela dostávajú laktobacily, ktoré obsahujú probiotiká prospešné v procese trávenia. Probiotiká tiež udržiavajú zdravú mikroflóru a sú pre organizmus veľmi dôležité. Kyslá kapusta obsahuje vysoký obsah minerálnych látok a vitamínov, nachádza sa v nej vápnik, horčík, vitamínu K, C a B. Pri vysokom obsahu vitamínov obsahuje málo kalórií a preto sa hodí aj ako súčasť redukčných diét.
Pozor na obsah cukru a výber nepasterizovaných produktov!
Fermentované potraviny sú cenené kvôli lacnej a jednoduchej výrobe. Fermentácia je jedným z najpoužívanejších spôsobov konzervovania a dlhodobého uchovávania potravín. Môžete tak jednoduchým spôsobom spracovať prebytky zo záhrady alebo si zabezpečiť sezónne potraviny počas roka. Pri výbere uprednostňujte fermentovanú bio zeleninu a vyberajte produkty, ktoré neobsahujú pridaný cukor a alkohol. Pozor treba dávať na pasterizované výrobky. Ak výrobca použil pasterizáciu, treba mať na pamäti, že tento proces zabíja užitočné enzýmy a baktérie. Neváhajte zaradiť fermentované potraviny do svojho jedálnička!
(Preklik na ich ponuku na stránke TU!)
Zdroj obrázkov: culturesforhealth.com