Obsahujú omnoho viac vitamínov ako bežná zelenina či ovocie, vypestujete si ich kedykoľvek a sú neuveriteľne lacné. O čom je reč? O naklíčených semienkach. Z nepatrnej lyžice semien môžete získať niekoľkonásobný objem kvalitných klíčkov. Podľa niektorých zdrojov kompletná celodenná výživná strava pre jedného človeka pozostávajúca z naklíčených semien a klíčkov nemusí stáť viac ako 25 centov.
Klíčky ako zázrak prírody
Výživnú energiu klíčkov poznajú ľudia už tisíce rokov - nejedná sa pritom len o klasické obilné klíčky, ale napríklad aj o semienka reďkovky, sóje, slnečnice, ryže, cíceru, fazule, hrachu (sušeného), kukurice, ľanu, žeruchy, horčice, tekvice a pod. Klíčiaci proces spustí prípravu na budovanie celej novej rastliny, v semienku sa preto o stovky percent zvýši obsah vitamínov a enzýmov, stúpa tiež obsah bielkovín a ďalších cenných látok. Vďaka tomu sa konzumácia naklíčených semienok pozitívne prejaví na zdravotnom stave konzumentov - klíčky ľanu sú prospešné pri žalúdočných vredoch, klíčky prosa zlepšujú pleť, klíčky ryže pomáhajú srdcu.
S akými semienkami začať?
Ak ide o vaše prvé gurmánske :) stretnutie s klíčkami a naklíčenými semienkami, asi najlepšie bude začať s pšenicou - je ľahko dostupná, a naklíčená chutí veľmi lahodne. Tak trocha ako mladý hrášok alebo ako šťavnaté zrná surovej mladej kukurice. Pšenicu na klíčenie si kúpite od farmárov alebo v obchodoch špecializovaných na zdravú stravu. Hľadajte produkty ako napríklad Pšenica jednozrnka BIO alebo Pšenica špaldová a pod.
● POZOR: nesmie ísť o zrno alebo semienka určené na výsev (morené, chemicky ošetrené), nakupujte len v potravinárskych obchodoch, alebo použite semienka v BIO kvalite z vlastnej úrody či od BIO pestovateľov.
Ako nechať semienka naklíčiť?
Pripravte si semienka, vodu a nádobu. Ako nádobu môžete použiť napríklad zaváraninový pohár, ideálne je ale použiť špeciálny prístroj - germinátor (viac info nižšie). Dôkladne semienka preberte (vyraďte poškodené semienka, odstráňte prípadné kamienky a pod.). Poumývajte ich v studenej vode, viac krát ich prepláchnite v sitku. Nasypte ich do nádoby (stačí za lyžicu alebo za hrsť) a zalejte vychladnutou prevarenou vodou (výška hladiny niekoľko cm) alebo filtrovanou vodou. Pohár prikryte čistou utierkou a nechajte na teplom mieste, v tme.
Po prvých 12 až 15 hodinách skontrolujte vodu - ak nájdete semienka na suchu, treba im vodu doliať a nechať ich ešte pár hodín namočené. Ak ich nájdete vo vode, vodu zlejte (môžete ňou napríklad poliať kvety a zeleninu, ale nepite ju). Semienka opakovane dôkladne prepláchnite, nechajte odkvapkať (inak splesnejú!) a nechajte ich v pohári (už bez vody) rašiť. Dva krát denne ich pravidelne preplachujte, odkvapkajte a uložte v utierkou prikrytom pohári na teple (ideálne 21 °C) a v tme. Po 3 až 5 dňoch tohto režimu môžu naklíčené semienka aj s pohárom (bez vody) ísť na slnečné svetlo (nie však na silný slnečný úpek). Nezabudnite ich teraz udržiavať vlhké, napríklad jemne kropiť či hmliť. Po pár hodinách na slniečku ich ešte raz dôkladne prepláchnite a sú pripravené na konzumáciu.
Ako klíčky zjesť?
Najviac vitamínov majú za čerstva, môžu sa ale aj mraziť, použiť do šalátov a pod., doslova ako každá zelenina. Naklíčené semienka sa ideálne konzumujú komplet aj s klíčkami, korienkami a šupkou (obsahuje vlákninu). Spôsob konzumácie sa líši aj podľa druhu semienok - naklíčené semienka reďkovky chutia úplne inak (pikantne) ako semienka ryže (neutrálne) alebo semienka fazule mungo (sladké).
S klíčením vám pomôže germinátor
Zjednodušte si klíčenie semienok - namiesto starostí s naklíčovaním semienok v pohári či v miske použite germinátor. Germinátor je starostlivo navrhnutý systém zásobníkov vytvárajúcich dokonalé prostredie na klíčenie semienok. Základom starostlivosti je zaliatie semienok pohárom vody dva krát denne. Oproti klasickému klíčeniu v pohároch vám teda germinátor ušetrí mnoho času a zároveň vám pomôže pripravovať (súčasne alebo postupne) niekoľko rôznych várok klíčiacich semienok. Medzi obľúbené modely germinátorov patrí napríklad germinátor GEO TERRA, ktorý dokáže celoročne produkovať naklíčené semienka po celý rok v dostatočnom objeme pre celú bežnú rodinu.