Ako sa v chladnom počasí najlepšie zahriať? Prinášame vám recepty na vynikajúce horúce alkoholické nápoje, ktoré vás nie len zahrejú, potešia chuťové bunky, no v mnohých prípadoch aj vyliečia. Na zdravie!
Horúci cider
Potrebujeme:
- 400 ml cideru
- 1 menšie jablko
- 2 celé škorice
- 3 kávové lyžičky cukru, najlepšie trstinového
- štipka citrónovej kôry
- pár sušených brusníc
Pripravíme si karamel. Zalejeme ho približne 1 dcl vody a rozmiešame. Pridáme brusnice, citrónovú kôru a škoricu. Chvíľku prevaríme a potom prilejeme cider. Keď sa dostatočne prehreje, nalejeme ho do hrnčekov a ozdobíme jabĺčkom. Môžeme piť :)
Zázvorový „svařák“ na ružovo
Potrebujeme:
- 0,5 l ružového vína
- 30 g čerstvého zázvoru
- 1 olúpaný pomaranč
- 40 g cukru, najlepšie trstinového
- badián
- škorica
Zázvor pokrájaný na malé kúsky zahrejeme v hrnci spolu s nakrájaným pomarančom. Po chvíľke pridáme badián a škoricu. Keď zázvor trošku zhnedne, pridáme cukor a necháme ho skaramelizovať. Potom zalejeme vínom a necháme trošku ohriať. Víno sa nesmie začať variť, pretože by vyprchal alkohol.
Vanilkovo-ananásový punč
Potrebujeme:
- 300 g ananásu
- vanilkový lusk
- 50 g cukru, najlepšie trstinového
- 0,5 l suchého bieleho vína
- rum alebo iný tvrdý alkohol podľa vôle
Očistený a nakrájaný ananás spolu s vydlabaným vanilkovým luskom v rajničke orestujeme. Pridáme cukor a skaramelizujeme. Keď je karamel hotový, zalejeme asi 4 dcl vody a vínom. Prehrejeme tak, aby sa vínko nezačalo variť. Ak chceme punč silnejší, pridáme rum či iný, najlepšie ovocný, alkohol.
Grog
Klasický grog obsahuje rum preliaty horúcou vodou, citrón a cukor. Vylepšiť sa však dá rôzne. Doliať do neho môžete rôzne džúsy. Najlepšie sú tie z lesného ovocia ako sú brusnice, čierne ríbezle, jahody, no výborný je napríklad aj pomaranč.
Vynikajúci grog sa dá uvariť aj na karamele. Pozor si dajte len na to, aby ste alkohol neprevarili. Potom by to už logicky alkohol nebol :)
Tekutá štrúdľa
Potrebujeme:
- 1 diel jablkového džúsu
- 1 diel rumu
- škoricový cukor
- hrozienka
- celá škorica
- vlašské orechy
Džús a rum zvaríme v pomere 1:1. Nápoj by nemal prejsť varom, len steplieť. Ešte horúce nalejeme do pohára, pridáme hrozienka a oriešky. Posypeme škoricovým cukrom, pridáme paličku celej škorice a pijeme.
Mliečny rumový horúci nápoj
Potrebujeme:
- 4 žĺtky
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 40 g cukru
- pol litra plnotučného mlieka
- 1 dcl smotany
- rum
- škorica
Cukor, žĺtky a vanilkový cukor ušľaháme nad vodným kúpeľom. Po ušľahaní pridáme mlieko, smotanu a rum podľa chuti. Nalejeme do pohárov a môžeme dozdobiť škoricou.
Bombardino
Potrebujeme:
- 500 ml vaječného koňaku
- 200 ml tmavého rumu, whisky alebo brandy
- 200 ml mlieka
- smotana na šľahanie
- kakao, čokoláda alebo škorica na ozdobu
Obidva druhy alkoholu zvaríme. Pozor, nesmú prejsť varom. Popritom si ohrejeme mlieko a vmiešame ho do alkoholu. Rozlejeme do pohárikov a vyšľahanou šľahačkou ozdobíme každý pohárik. Môžeme posypať kakaom, škoricou alebo nastrúhanou čokoládou.
Sliezska „vařonka“
Potrebujeme:
- celá škorica
- 4 guličky nového korenia
- 5 klinčekov
- 150 g cukru
- 200 g medu
- 0,5 l vodky
- maslo
V hrnci si z cukru urobíme svetlý karamel. Pridáme med a korenie. Zalejeme vodou a necháme povariť. Potom precedíme cez sitko, aby sme sa zbavili korenia. Ak máte sitko na korenie, určite ho v tomto recepte využite.
Po prevarení odstavíme a prilejeme vodku. Nalejeme do pohárikov a do každého pridáme za čajovú lyžičku masla alebo sadla. Pijeme ešte horúce.
Hriatô na uzdravenie
Potrebujeme:
- 2 PL kryštálového cukru
- 100 g údenej slaninky
- domácu pálenku, najlepšie slivovicu
Na jednej panvičke si urobíme zlatavý karamel, na druhej vyškvaríme slaninku. Keď je karamel hotový, pridáme trošku horúcej prevarenej vody a pridáme ku slaninke. Všetko spolu prevaríme a pridáme pálenku. Prevaríme tak, aby aj slivovica bola teplá a podávame ihneď horúce.
Hriatô ako chutný aperitív
Potrebujeme:
- 500 g medu
- 600 ml pálenky
- 100 ml vody
- 1 balíček vanilkového cukru
- 100 g kryštálového cukru
- 5 guľôčok nového korenia
- celá škorica
- 5 klinčekov
Z cukru si pripravíme karamel. Potom ho zalejeme 1 dcl vody a pridáme koreniny spolu s vanilkovým cukrom. Povaríme zhruba 15 minút a pridáme med. Necháme zovrieť a odstavíme. Keď zmes vychladne, pridáme do nej pálenku a dobre premiešame. Ak vznikne pena, lyžičkou ju pozbierame. Toto hriatô sa paradoxne podáva buď studené, alebo v nahriatych pohárikoch.
Ak chcete medové hriatô podávať ešte teplé, nenechávajte zmes vychladnúť a pálenku do nej prilejte rovno po dovarení.