Kardamón – to sú malé zelené semenné tobolky, ktoré sa do podoby korenia zomieľajú na jemný prášok. Ten je dôležitou ingredienciou napríklad do kari či garam masála – obľúbených indických korení. Staré civilizácie ho považovali za vzácnosť, nám dnes pripomína orient a dodáva zmyselnosť.
Parfum, afrodiziakum aj zubná pasta?
Pôvodne pochádza kardamón z Indie a Cejlónu. Rozšíril sa však do celého sveta. Kvôli jeho prenikavej vôni ho starí Gréci a Rimania používali ako parfum. Táto vôňa mohla mať na ľudí pozitívne účinky aj vzhľadom na to, že na Blízkom východe bol považovaný za afrodiziakum. Kupovali ho však len bohatí, keďže bol vzácny a aj veľmi drahý. Egypťania kardamón namiesto voňavkovania žuli. Vraj dokázal vyčistiť zuby. Indovia ho zase využívali ako liek na tučnotu.
Jemné zelené tobolky
Dnes sa kardamón pestuje hlavne na Srí Lanke, Cejlóne a Guatemale, kde sú pre neho najvýhodnejšie podmienky. Tejto dvoj až štvormetrovej rastlinke vyhovuje najmä vysokohorské prostredie s dostatkom vlahy. Z rastlinky sa potom získavajú semená, ktoré môžu byť v troch podobách. Zelené tobolky majú najjemnejšiu chuť. Podobné, len vybielené, sú biele tobolky. Čierne sú väčšie, majú výraznejšiu chuť a používajú sa v silno korenených pokrmoch. Kardamón je ale všeobecne tak aromatický, že pri jeho mletí sa musí kvôli silnej aróme miestnosť viackrát vetrať.
Zdravotné účinky
Najpozitívnejšou vlastnosťou kardamónu je jeho schopnosť odkysliť organizmus. Odporúča sa preto pridávať do mliečnych jedál. Okrem toho podporuje trávenie, vyprázdňovanie a odvodňovanie, vďaka čomu je považovaný za potravinu vhodnú na chudnutie. Odstraňuje plynatosť, chráni pred voľnými radikálmi, čím tvorí prevenciu proti rakovine a má antiseptické účinky. Ochladzuje organizmus, je teda vhodný aj v lete či počas horúčky. Spolu s medom pomáha pri astme či kašli. V malej miere navyše podporuje aj funkciu mozgu.
Ako ho kupovať a využívať?
Najlepšie je kupovať celé kardamónové tobolky. Nemali by byť popraskané a malinké čierne semienka v tobolkách by mali byť silne aromatické a trošku lepkavé. Dochutiť ním môžete nie len mnoho slaných jedál, no aj koláčov, pridáva sa aj do likérov a zaujímavé je, že sa ním dochucuje aj káva. Káva s kardamónom je typická najmä pre Izrael.
Foto: internet