Kokosové orechy sú plodmi kokosových paliem rastúcich v trópoch, pretože potrebujú veľa tepla a slnečného žiarenia. Kokosová palma rastie sedem rokov a potom sa na nej objavia plody- kokosové orechy. Tie na nej dozrievajú až jeden rok! Na jednej palme môže pri dobrých podmienkach dozrieť 150 týchto exotických plodov.
Niekto by si mohol myslieť, že kokos sa používa len na dochutenie koláčov, ale nie je tomu tak. V jazyku antickej Indie sú kokosové palmy známe ako „stromy, ktoré obsahujú všetko potrebné k životu“ a ich všestranné využitie tomu aj zodpovedá. Z listov sa vyrábajú metly, krytiny striech, či vchodové rohože. Z orecha sa vyrába hudobný nástroj. Kokosové vlákna tvoria výplne matracov, no použiť sa dajú aj na výrobu lán, či v záhradníctve. Drevo z plamy zase slúži na výrobu nábytku, sudov, misiek, či lodiek a olej je vo veľkom využívaný nielen v kuchyni, ale aj v kozmetike. Samozrejme, nemôžeme zabudnúť ani na kokos v koláčoch, či cukrovinkách.
Kokosová voda
Kokos je prírodný filter vody. Na prefiltrovanie jedného litra vody do škrupiny potrebuje asi deväť mesiacov. Voda totiž musí prejsť cez mnoho vlákien, aby sa vnútri kokosového orecha dosiahla sterilita. Do istej miery je táto voda identická s ľudskou krvnou plazmou, preto je jedným z najlepších zdrojov elektrolytu, aký je možné nájsť vo voľnej prírode. V druhej svetovej vojne sa dokonca používala v Pacifiku ako transfúzia a zdroj plazmy pre zranených vojakov. Na pitie je veľmi osviežujúca a výživná. Ochladzuje telo a povzbudzuje metabolizmus a krvný obeh.
Kokosový krém
Vyrába sa lisovaním dužiny čerstvo otvoreného kokosu. Je veľmi podobný šľahačkovej smotane a je dobrou náhradou mlieka. Má lepšiu nutričnú hodnotu ako mlieko a neobsahuje cholesterol. Môžeme z neho vyrobiť zmrzlinu, použiť ho do omáčok, nahradiť ním smotanu. Podobá sa kokosovému mlieku, ale je hustejší, má viac tuku a výživných látok.
Kokosové mlieko
Nie je to tekutina, ktorá je vo vnútri kokosového orecha, ako si mnohí myslia. To je kokosová voda, ako sme už písali vyššie. Kokosové mlieko je substancia vytlačená z čerstvého kokosu. Môžeme povedať, že je to zriedená forma kokosového krému. Použiť ho môžeme všade tam, kde sa používa obyčajné mlieko, pokiaľ to dovolí jeho chuť.
Kokosový olej
Vyrába sa z kokosového krému varením pri nízkej teplote. Po 12-24 hodinách vypláva na povrch, kde sa pozbiera. Používa sa na varenie, do šalátov, ako kondicionér na vlasy, či uvoľňujúci prostriedok. Pridaný do jedla má priaznivý vplyv na trávenie. Je ním možné liečiť aj drobné poranenia.
Kokosová dužina
Môžeme ju použiť čerstvú ako ozdobu dezertov, prísadu do šalátov, pri výrobe exotických slaných i sladkých pokrmov, pridať pokrájanú k mäsu, ryži, či do orientálnych mäsových zmesí. Ako sušená sa využíva ako dekoračná a aromatická prísada do sladkých pokrmov.
Keďže u nás kokosové palmy nerastú, na záver ešte pár slov o tom, ako si v obchode vybrať ten správny kokosový orech. Pri nákupe by sme si mali dávať pozor na to, či obsahuje tekutinu. A to sa dá overiť veľmi ľahko- zatrepaním. Otvorený orech vydrží v chladničke týždeň, celý až tri mesiace.