Farfalle, tagliatelle, fusilli, spagetii... To sú druhy cestovín, ktoré bežne kupujeme a konzumujeme. Počuli ste však už o cestovinách podobných tarhoni, ktoré pochádzajú zo severnej Afriky a navyše sa nemusia variť?
Kuskus, v origináli cous-cous, by sme mohli kľudne zaradiť medzi cestoviny. Táto potravina sa vyrába z tvrdozrnnej pšenice, prosa alebo jačmeňa. Postup vo fabrikách je relatívne jednoduchý. Obilniny sa najprv spracujú na krupicu a tvarujú do malinkých guličiek. Guličky sa potom naparujú, vysušujú a balia do obalov, v ktorých sa dnes už rozvážajú po celom svete.
Tradičná výroba
Základnú surovinu tvorí kuskus v severoafrickej kuchyni. Typický je najmä pre Maroko. Prenikol však aj do tradičnej Izraelskej kuchyne. Paradoxom je, že do Izraelu sa dostal až okolo roku 1948. V týchto oblastiach sa ešte stále zvykne pripravovať tradične ručne. Ide skôr o ženský rituál. Pšenica sa rozomelie na krupicu, pridá sa trochu múky a morskej vody (alebo sladkej vody a soli) tak, aby sa vytvorili hrudky. Hrudky sa potom drobia na malé guličky a sušia sa na slnku. Ručné spracovanie však trvá veľmi dlho.
Kuskus zaraďujeme skôr medzi zdravšie potraviny. Podporuje trávenie, prečisťuje hrubé črevo a urýchľuje metabolizmus. Energiu uvoľňuje postupne a jeho energetická hodnota je vhodná aj pri chudnutí. V jedálničku predstavuje zdravú formu prílohy, ktorú môžeme konzumovať ráno aj večer. Zdravší je samozrejme celozrnný, ktorý obsahuje viac účinných látok. Je to vďaka tomu, že sa spracováva aj so šupou zrna.
Ako ho pripraviť
Keďže je kuskus v našich končinách ešte pomerne málo známa potravina, prinášame vám návod ako ho pripraviť spolu s jedným slaným aj sladkým receptom.
Klasický čistý kuskus stačí zaliať vriacou vodou a nechať pod pokrievkou nabublať. Potom do neho môžete pridať trošku soli, olivového oleja alebo masla, aby dostal lepšiu chuť. Takýto kuskus môžete potom zmiešať s ostatnými surovinami a konzumovať.
Šampiňóny plnené kuskusom:
Potrebujeme:
- 12 ks veľké šampiňóny
- 120 g šunka
- 1/2 ks pór
- 2 PL olej
- soľ, mleté čierne korenie
- 1,5 hrnčekov kuskus
- 1 PL vývar
- 1 PL petržlenová vňať
- 60 g strúhaný tvrdý syr
Šampiňóny očistíme, pokrájame a odrežeme nožičky. Medzitým kuskus zalejeme horúcim vývarom, prikryjeme pokrievkou a necháme nabublať. Mrkvu spolu s pórom na oleji osmažíme a podusíme do mäkka. Potom odstavíme, primiešame kuskus, dochutíme korením, soľou, šunkou, syrom a nasekanou vňaťou. Následne na plech poukladáme šampiňóny a naplníme zmesou. Vložíme ich do vyhriatej rúry na 175°C a pečieme zhruba 18 minút.
Sladký kuskus:
Potrebujeme:
- 280g kuskusu
- 650ml jablkovej šťavy (najlepšia bude 100%)
- škorica, vanilka
- 50g hrozienok
- sušené ovocie – napríklad marhule, brusnice, ananás, papája, goji
- 50g nasekaných orieškov
- 1 nastrúhané jabĺčko
Jablkovú šťavu priveďte do varu, stiahnite z ohňa a zalejte ňou kuskus. Nechajte nabublať pod pokrievkou a zmiešajte s ostatnými surovinami.