Kvások, kváskové recepty a kváskové pečenie sú v poslednom období témou gazdiniek číslo jeden. Mnohí z vás už iste viete, ako sa ku kvásku dostať, prípadne ako si ho sami vyrobíte (ak nie, pozriete si jednoduchý návod tu). V jednom z článkov sme písali aj o tom, ako si z neho upiecť výborný kváskový chlebík. Určite ste však skúšali už aj iné recepty z kvásku. O tom, ako si upiecť kváskové pečivo so syrom a medvedím cesnakom sa dočítate na nasledujúcich riadkoch.
Kváskové žemle so syrom a medvedím cesnakom
Práve je sezóna medvedieho cesnaku, chutnej a veľmi zdravej bylinky rastúcej skoro na jar, ktorú by ste nemali premeškať. Okrem toho, že sa medvedí cesnak dá jesť surový alebo ako pesto, môžete ho použiť aj v teplej kuchyni. V spojení s kváskom si pripravíte zdravé a chutné kváskové žemle na raňajky, olovrant, desiatu, či večeru.
Čo potrebujeme?
170 g celozrnnej múky
170 g hladkej múky
85 g masla
½ čajovej lyžičky soli
1 polievkovú lyžicu nasekaných listov medvedieho cesnaku
180 ml mlieka
60 ml bieleho jogurtu
55 g tvrdého syru (napr. čedar)
Ako postupujeme?
1.Všetky sypké prísady si odvážime a dáme do misky.
2.Pridáme maslo a zmiešame tak, aby zmes mala konzistenciu strúhanky.
3.V ďalšej miske spolu zmiešame mlieko s jogurtom a potom túto zmes primiešame k suchým ingredienciám v prvej miske.
4.Pridáme syr a medvedí cesnak a premiešame, aby sa nám prísady spojili.
5.Vyklopíme na pomúčenú dosku, kde cesto rukou jemne hnetieme a a vyrovnávame rukou, aby bolo približne 2 cm hrubé.
6.Nožom rozkrájame na menšie kúsky, ktoré vytvarujeme na žemle a umiestnime ich na vymastený, alebo papierom na pečenie vyložený plech. Môžeme ich posypať syrom a potrieť mliekom, aby sa vytvorila chrumkavá kôrka.
7.Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 12-15 minút dozlatista.
8.Pred podávaním necháme mierne vychladnúť. Môžeme natrieť maslom.
Prajeme vám dobrú chuť. :)
Zdroj: hobbshousebakery.co.uk