Mleté mäso zapečené s fazuľou
Čo potrebujeme?
1kg mletého mäsa (bravčové + hovädzie), 2 hrnčeky nakrájanej cibule, štvrť hrnčeka oleja, 2 hrnčeky kečupu, ½ hrnčeka medu, 2 lyžice horčice, 1 lyžička soli, 2 lyžice vínneho octu, 4 hrnčeky uvarenej bielej fazule
Ako postupujeme?
Cibuľu osmažíme dozlata. Pridáme mleté mäso a za stáleho miešania prudko opražíme. Keď cibuľka začne hnednúť pridáme ďalšie ingrediencie a premiešame. Prelejeme do pekáčika a zapekáme v horúcej trúbe asi 30 minút.
Hermelín s chilli a medom
Čo potrebujeme?
hermelín na vyprážanie, tekuté chilli a med
Ako postupujeme?
Na kúsok alobalu dáme veľkú lyžicu medu. Hermelín na vyprážanie (má hrubšiu „šupku“) potrieme s chilli a položíme na med. Zvrchu na hermelín dáme opäť lyžicu medu. Zabalíme takmer hermeticky do aspoň troch vrstiev alobalu a dáme na gril. Dávame pozor, aby hermelín nepraskol, to znamená, že ako náhle sa nám celý obal nafúkne, počkáme tak 30 sekúnd a zložíme z grilu. Môžeme podávať ako hlavné jedlo, alebo ako dezert. Ostrosť ladíme množstvom chilli na hermelíne.
Medová marináda
Čo potrebujeme?
6 strúčikov cesnaku, čierne korenie, soľ, 2 lyžice sójovej omáčky, 1 lyžicu medu, 8 lyžíc ostrého kečupu, 2 lyžice grilovacieho korenia, chilli, 150 ml oleja
Ako postupujeme?
Prelisovaný cesnak zmiešame s ostatnými surovinami a spravíme tak marinádu. Mäso osolíme, vložíme do misky s marinádou a premiešame tak, aby bol každý kúsok mäsa namočný v marináde a necháme v chlade aspoň 2 hodiny, najlepšie ale do druhého dňa. Potom grilujeme/pečieme. Najvhodnejšou prílohou je chlieb.