Jahody sú chutné, zdravé a všelijako využiteľné. Vplývajú na naše zdravé srdce, oči, pleť, či na naše spokojné chuťové poháriky. Využiť sa však dajú aj inak ako do zákuskov či iných sladkých dobrôt. Inšpirujte sa našimi niekoľkými zvláštnymi, no chutnými receptami.
Šalát s červenou cibuľou a špenátom
Potrebujeme:
- 4 hrnčeky špenátu
- 1 stredne veľkú červenú cibuľu, najemno nakrájanú
- 1 veľkú žltú papriku, najemno nakrájanú
- 2 hrnčeky jahôd
- pol hrnčeka orieškov, najlepšie píniových
- ¼ hrčeka panenského olivového oleja
- ¼ hrnčeka jablčného octu
- polovica PL soli
Špenát, najemno nasekanú cibuľu a papriku zmiešajte s nakrájanými jahodami a orieškami. Dresingom, ktorý vytvoríte so zvyšných ingrediencií potom šalát len zalejete a môžete podávať.
Jahodovo – uhorkový šalát
Potrebujeme:
- tretinu hrnčeku olúpaných mandlí
- 2 PL jahodového džemu
- 2 ČL balzamika
- 1 ČL horčice
- 1 väčšiu uhorku
- za hrnček nakrájaných jahôd
- pár lístkov čerstvej mäty
- ľadový či iný šalát/ špenát
- soľ
- čierne korenie
Zmiešajte horčicu, balzamiko a džem. Pridajte nakrájanú uhorku, jahody, potrhaný šalát alebo špenát a mandle opražené na panvici do zlatova. Nakoniec dochuťte soľou alebo čiernym korením a pridajte mätu na dozdobenie a pridanie arómy.
Jahodová polievka
Potrebujeme:
- 500g čerstvých jahôd
- 150g cukru
- 200g smotany na šľahanie
- šťavu z 1 citrónu
- 4 kopčeky jahodovej zmrzliny
- detské piškóty
- mäta na dozdobenie
V pol litre vody zvarte cukor a pridajte roztlačené jahody. Nechajte prejsť varom a rozmixujte. Pridajte smotanu, citrónovú šťavu a znovu nechajte prejsť varom. Polievka sa podáva studená, teda ju nechajte vychladnúť, pridajte kopček zmrzliny, pár piškót a čerstvú mätu. Takáto sladká studená polievočka poteší nie len deti, ale aj dospelých maškrtníkov.
Jahodový sorbet
Potrebujeme:
- 500g jahôd
- 1PL citrónovej šťavy
- 3 PL cukru
- 150 ml červeného vína
Umyté jahôdky rozmixujte, pridajte citrónovú šťavu, cukor a premiešajte. Zmes dajte zamraziť aspoň na 3 hodiny. Víno nalejte do nádobky na ľadové kocky a tiež zamrazte. Miesto červeného vína sa však môže použiť aj sekt, ktorý sa leje priamo do zmrznutej zmesi. Ľadové kocky spolu s jahodovou zmesou potom rozmixujte na ľadový sneh. Sorbet môžete ešte dozdobiť čerstvými jahodami a lístkami mäty.