Podľa rímskokatolíckej cirkvi sa dnes, na popolcovú stredu začína 40 dňový očistný pôst, ktorý trvá do Veľkej noci.
V dnešnej dobe už málokto tento pôst dodržiava. Dodržiavať pôst by sme nemali len z náboženského hľadiska, ale aj kvôli vlastnému zdraviu. Na Popolcovú stredu a Veľký piatok by sme nemali jesť nič, inak by sme sa mali zdržiavať potravín z teplokrvných zvierat ako je mäso, mlieko, syr, vajcia...
Očistiť svoje telo môžeme aj inakšie, ako 40 dňovým obmedzovaním sa. V tomto článku Vám prinášame recept, ako sa stravovať a očistiť tak svoje telo len za 5 dní.
Prvý deň
V prvý deň sa zameriame na očistenie pečene a žlčníka.
Variť naparovaním by sme mali hlavne zelené potraviny s uprednostňovaním kyslých chutí.
Vhodnými potravinami sú uvarená špalda, ku ktorej pridáme raž alebo kalmut (večer predom vyumývame, namočíme a ráno varíme 60-90 minút, max 1/2kg na deň). Môžeme pridať riasu Wakame.
Na obed si spravíme brokolicu na pare (pariť len pár minút), ktorú pokvapkáme citrónom, môžeme pridať aj pol lyžice jablkového octu. K brokolici môžeme pridať kyslú kapustu (domácu), naparený kel alebo surový či naparený šalát. Skorocel pridáme k jedlu ako šalát alebo pijeme jeho výluh či vývar.
Očistu podporujeme vôňou éterických olejov z bergamonu alebo rumančeka.
Druhý deň
Druhý deň sa venujeme očiste tenkého čreva a srdca.
Potraviny pražíme na sucho, uprednostňujeme červené a horké potraviny.
Na raňajky si pripravíme kašu z pohánky a kukurice, ale bez cukru. Môžeme nahradiť aj kašou z čistej pohánky.
Vhodnou potravinou je na sucho opražená mrkva a paštrnák alebo petržlen, cvikla vo forme šalátu (môžeme po troške pridať aj z inej zeleniny) a na sucho pražený sezam.
Ako dochucovadlo môžeme použiť na sucho opraženú alebo nad plameňom ošľahnutú riasu Nori.
Do vonnej lampy môžeme pridať olejčeky s vôňou vavrínu, levandule, ruže alebo jazmínu
Tretí deň
Na tretí deň pokračujeme čistením žalúdka, pankreasu (slinivky brušnej) a sleziny.
Uprednostňujeme žltú, okrovú a zemitú farbu potravín, krátke varenie a sladkú chuť.
Počas tohto dňa konzumujeme ovos a pšeno. V prípade ak máme chuť na sladké, na raňajky si pridáme škoricu a hrozienka.
Vhodnou stravou je dyňa hokkaido, karfiol, cibuľa a sladká zelenina, riasa Arame, fenikel a sladké drievko. V prípade potreby môžeme pokvapkať johsen shoyu.
Vhodnými éterickými olejmi sú fenikel, majorán, kardamon, koriander, myrha alebo kadidlo.
Štvrtý deň
Ďalšou časťou tela, ktorú očistíme sú pľúca a hrubé črevo.
Bledomodré, biele, strieborné a pikantné potraviny s dlhšou dobou varenia.
Vhodnými potravinami sú naturálna ryža alebo jačmeň, zeler, cesnak, kaleráb, biela reďkovka, petržlen, riasa Hijiki, koreniť môžete pomocou zeleného korenia, jemného chilli, rasce, ostrého kari alebo saturejky.
Deň si spríjemnite vôňou z eukalyptu, šalvie, tymiánu alebo borovice.
Piaty deň
Svoju očistu zakončite obličkami a močovým mechúrom.
Jedlo pripravujeme pečením. Uprednostňujeme potraviny tmavej farby a jemne slané.
Najvhodnejšou potravinou je tmavá fazuľa, ktorú môžeme nahradiť tmavou pohánkou.
Vhodná je tiež mrkva, červená reďkovka, fazuľové struky, zázvor alebo miso.
Éterické oleje na tento deň majú vôňu materinej dúšky, zázvoru, jalovca, pelargónie alebo cédera.
Naše telo si zaslúži raz za čas očistiť, aby nám slúžilo ďalšie roky v zdraví. Naša bežná strava má od zdravej väčšinou na míle ďaleko a preto aspoň raz za čas by sme mali telu dopriať oddych. Účinky očistnej stravy znásobíme používaním domácich potravín, v ktorých sa nenachádzajú prídavné chemické látky.