Človek a jeho predkovia z rodu Homo majú za sebou niekoľko miliónov rokov starú históriu, počas ktorej konzumovali výhradne surovú stravu. Dodnes je surová strava jedným z najcennejších zdrojov vitamínov, minerálov, enzýmov a ochranných látok vrátane antioxidantov.
Ovládnutie ohňa prinieslo prelom v stravovaní
Najstaršie objavené ohniská so zbytkami obhorených kostí sú datované do obdobia spred 700 000 rokov. Zrejme už do tohto obdobia spadajú prví „kuchári“ experimentujúci s pečením, neskôr aj s údením a varením potravy. Rozvoj kuchárskej vedy prinášal stále nové spôsoby tepelných úprav.
Do prípravy potravín vstupuje priemysel
Nástup tzv. organickej chémie v 19. storočí položil základy rozvoja potravinárskeho priemyslu v 20. storočí. Typické snahy korporátnej veľkovýroby spojené s minimalizáciou nákladov a „zefektívňovaním“ výrobných postupov žiaľ priniesli široké vyžitie chemických konzervantov, kypridiel, stabilizátorov, umelých farbív a iných – často potenciálne škodlivých – látok.
Následky
Cukrovka a srdcový infarkt boli okolo roku 1900 zriedkavé ochorenia. Dnes sú doslova symbolom „moderného“ človeka. Nárast alergií, tráviacich problémov, rakoviny, srdcovocievnych ochorení, porúch ľadvín a pečene či nervovej sústavy pripomína epidémiu. Americká a európska populácia zároveň prepadá bezduchému konzumu a tupému prejedaniu sa, čo roztáča masovú produkciu priemyselne upravovaných potravín do neuveriteľných otáčok. Je to začarovaný kruh.
Ako z toho von?
Dôrazom na klasickým spôsobom vyrábané potraviny. Návratom k vlastnej malovýrobe, gazdovskej produkcii, rodinným farmám. Nezamestnanosťou trpiaci slovenský vidiek dokáže nakŕmiť slovenské mestá, len k tomu potrebuje dostať šancu. Na rozdiel od globálne podnikajúcich potravinárskych podnikov, malovýrobcovi postačí získať zákazníkov v najbližšom okolí, vo svojom regióne. To mu znižuje prepravné náklady a umožňuje dodávať zákazníkom skutočne ČERSTVÉ potraviny.
Návrat k surovej strave
Prirodzená surová strava v podobe ovocia a zeleniny je od prírody dokonale pripravená na ľudský konzum. Nespochybňujem hodnotu varenej stravy, jej bežnou súčasťou však sú (vedome alebo nevedome) aj rôzne prídavné látky. Absolútnu väčšinu nášho klasického ovocia a zeleniny však môžeme konzumovať doslova v čistom prírodnom stave. Výhody surovej stravy:
1. Zachovanie plného rozsahu vitamínov, minerálov, antioxidantov, ochranných látok.
2. Neupravovaná strava je uchránená pred pridávaním nezdravých kuchynských a priemyselných prísad.
3. Čerstvé ovocie a zelenina vám poslúži ako plnohodnotná náhrada priemyselne vyrábaných cukroviniek.
4. Surová strava obvykle neprivádza k prejedaniu sa v takom rozsahu, ako tepelne upravovaná a priemyselne vyrábaná strava.
Surová strava lieči
Dôkladne požuté surové ovocie alebo zelenina podporuje zdravé trávenie a činnosť perilstatiky tráviaceho ústrojenstva. Surová strava pomáha odstraňovať odpadové látky z hrubého čreva a v tele uložené jedovaté látky. Jednoduchšie trávenie a vylučovanie nevyčerpáva telo tak, ako zložité kombinácie tepelne upravovanej stravy. Surová strava s dostatkom vlákniny tak prispieva k očiste tela, ale aj k ušetreniu energie ktorá sa organizmu zíde pri iných aktivitách.
Ako na to?
V oblasti preferovania surovej stravy (Raw Food) sa často stretnete s vegetariánmi, frutariánmi a vitariánmi. Je to preto, že pod konzumáciou surovej stravy rozumieme predovšetkým ovocie, zeleninu, naklíčené semená, trávy a bylinky či koreniny. Určite nie surové mäso :) ktoré by mohlo obsahovať skryté vajíčka nepríjemných parazitov. Ortodoxní zástancovia surovej stravy konzumujú výhradne surovú stravu rastlinného pôvodu. To nemusíte – skúste si len doplniť bežnú tepelne upravovanú stravu vyššími porciami zásaditej surovej stravy (aspoň pol kilogramu denne vo viacerých samostatných chodoch).
Upozornenie na záver
Nezabudnite surovú zeleninu a ovocie mimoriadne dôkladne požuť (každé sústo aspoň 36-60 krát). Napríklad prehĺtanie nepožutej surovej mrkvy je zaručená cesta k problémom. Nemiešajte dohromady divoké kombinácie typu mrkva + hrozno, lepšie bude odlišné druhy konzumovať oddelene s dostatočným časovým odstupom (niekoľko hodín). Pozor na postreky a iné nevhodné látky – uprednostnite nestriekané ovocie a BIO zeleninu pred nákupom v supermarketoch. Dodávateľa môžete nájsť na našom inzertnom trhovisku, na najbližšej farme, alebo si ich s trochou šikovnosti na vlastnej záhradke v BIO kvalite vypestujete sami.