Máme tu čas vianočných trhov, kde to v každom rohu na námestiach rozvoniava rôznymi chutnými dobrotami. Neodmysliteľnou súčasťou vianočných trhov sú najmä mäsové špeciality, lokše, medovina, varené víno, vianočný punč a mnoho iného. Myslím, že si každý príde na svoje. No nesmieme zabúdať ani na sladkú pochúťku pre maškrtníkov, pečené gaštany. V prípade, ak patríte medzi ľudí, ktorí takéto podujatia moc neobľubujú, alebo sa vám nechte čakať v tejto zime v dlhej rade, v tom prípade stačí, ak si surové jedlé gaštany zakúpite v obchode a pripravíte doma, my vám už prezradíme ako. :)
Postup:
Ešte pred tým, ako gaštany dáte piecť, ich v celej škrupine povarte približne 10 - 15 minút. Potom ich odstavte a počkajte kým trošku vychladnú, aby ste ich mohli priečne na „brušku“, najvypuklejšia časť gaštana, narezať. Nezabudnite narezať každý jeden gaštan, lebo inak vám budú vybuchovať v rúre, a potom sa veru nedočistíte. Keď už máte gaštany narezané, stačí ich uložiť na plech. Rúru si predhrejte na 200 - 230 °C. Gaštany pečte približne 15 - 20 minút, kým sa šupky na zárezoch nezačnú otvárať. V prípade, ak zapnete v rúre cirkuláciu vzduchu, stačí ich piecť približne len 10 - 12 minút. Po upečení ich stačí len zosypať do misky, počkať kým vychladnú, a potom ošúpať.
Gaštany poznali už starí Číňania, ktorí ich považovali za zdroj životodarnej energie. Pre sedliakov v južných Alpách boli dokonca základnou potravinou. Gaštany skladovali a využívali podobne ako zemiaky.
Okrem toho, že jedlé gaštany výborne chutia, obsahujú aj veľké množstvo vitamínu C, ktorý sa ale žiaľ po tepelnom spracovaní pomaly stráca. Sú tiež zdrojom vitamínov B a E a prvkov ako je zinok, fosfor, vápnik a podobne. Gaštany priaznivo pôsobia na srdce a srdcovo-cievnu sústavu. Tiež podporujú krvný obeh, ale aj trávenie.
Jedlé gaštany si môžu vychutnať aj ľudia, ktorí majú celiakiu, pretože neobsahujú žiadny lepok. Dokonca sa v súčasnej dobe z gaštanov vyrábajú aj cestoviny, ktoré sú vhodné pre celiatikov.
V prípade konzumácie gaštanov sa nemusíte obávať, že by ste pribrali. Jedlé gaštany totižto obsahujú zanedbateľné množstvo tuku. Z gaštanov si tiež môžete pripraviť aj rôzne iné dobroty, ako napríklad zákusky, rolády alebo ich môžete pridať k bravčovému, kuraciemu alebo hovädziemu mäsu. Využívajú sa tiež na výrobu sušienok, kaší a podobne.