V zimnom období dostáva naša imunita zabrať. Pôsobia na nás rôzne nepriaznivé podmienky, vírusy a baktérie Práve imunitný systém s tým musí bojovať. Imunitný systém človeka ovplyvňuje nie len prostredie v ktorom žijeme a genetika, ale ovplyvňujeme ho aj sami prostredníctvom jedla a športu. Jedlom ovplyvňujeme pôsobenie bielych krviniek, ktoré v našom tele bojujú proti chorobám.
Medzi potraviny, ktoré výrazne ovplyvňujú náš imunitný systém patria jogurty, cesnak, huby shi-take, ovocie a zelenina bohaté na karotén a potraviny s vysokým obsahom zinku.
Čerstvé kravské mlieko (nespracované)
Antialegricky pôsobí od kráv kŕmených trávou. Telu dodáva zinok, rôzne enzýmy a Vitamín A.
Biely jogurt
Denne pomáha zabraňovať chrípke, zlému tráveniu a sennej nádche. Kozie a ovčie jogurty pomáhajú tráveniu. Podobné účinky majú aj iné kvasené potraviny, ako kefír, uhorky, olivy alebo miso (sójový produkt).
Cesnak
Protizápalové a protiplesňové účinky má cesnak. Je to prírodné antibiotikum, ktoré zabraňuje alebo spomaľuje pôsobenie 20 druhov baktérii a 60 druhov plesní. Negatívne pôsobí na ľudí s nízkym tlakom, alebo pokiaľ máte problémy so žalúdkom. Dá sa nahradiť prírodnými tobolkami z lekárne.
Kokos a kokosový olej
Na funkciu štítnej žľazy pôsobí blahodárne kokos a kokosový olej. Rovnako nám zrýchľuje metabolizmus. Olej by mal byť spracovaný bez pridania chemikálií.
Zelenina
Patogény v tele nám pomáha zabíjať čerstvá, hlavne lokálna zelenina. Je bohatá na vitamíny, minerály, enzýmy a antioxidanty. Kúpou u lokálneho pestovateľa budeme mať zaručené, že nebola pestovaná pomocou chemických akcelerantov.
Brokolica, červená paprika, fazuľa a jablká
Vysoký obsah vitamínu C obsahuje červená paprika a brokolica. Tá spevňuje kosti a ochraňuje bunkové steny. K napomáhaniu myšlienkových prenosov a ako antioxidant je vhodná fazuľa. Pred prechladnutím nám pomôžu jablká. Jablková šťava pomáha zraziť teplotu.
Brusnice a maliny
Brusnice a maliny posilňujú náš imunitný systém, dodávajú telu vitamíny a antioxidanty. Vďaka nízkemu obsahu cukru si ich môžeme dopriať vo väčšom množstve.
Hríby
Vysoké množstvo proteínu, vitamínov A, C, D, vlákniny a minerálov obsahujú hríby. Najväčší obsah betaglukánu posilňujúceho imunitu je obsiahnutý v Shi-take, Haitake a Reishi z ázijských potravín, v šampiňónoch a hlive ustricovej z našich.
Chlorella
Detoxikovať svoj organizmus môžeme vďaka riase Chlorella. Viaže na seba železo a vypudzuje ho z tela v podobe chlorofilu, čím čistí krv a tkanivá.
Medovka lekárska, oregano, škorica, klinčeky
Medovka lekárska pôsobí antivírusovo, oregano zas ako antioxidant. Protimikrobioticky pôsobí škorica, bolesť hrdla a zubov liečia klinčeky.
Med
Med ochraňuje imunitu a hojí rany. Je rýchlym zdrojom energie, zlepšuje krvný obraz a zvyšuje chuť do jedla.
Orechy
Pri anémii pomáhajú orechy. Posilňujú mozgové bunky, zvyšujú schopnosť sústrediť sa a dodávajú telu energiu.
Každý by sa mal starať o svoj organizmus počas celého roka. Výberom vhodných potravín nie len pomôžeme svojmu telu, ale ušetríme aj náklady spojené s liečbou rôznych ochorení a čas strávený v nemocnici, alebo doma s horúčkami.