-
Ovocie a zelenina čerstvé, sušené, mrazené, zaváraniny, ostatné -
Mliečne výrobky mlieko, syry, maslo, jogurty, bryndza a tvaroh, ostatné -
Vajíčka -
Mäsové výrobky hydina, hovädzie, bravčové, ryby, divina, výrobky a údeniny, ostatné -
Pekárenské výrobky múka, chlieb a pečivo, cestoviny, ostatné -
Medy a džemy Med, Džem -
Nápoje víno, pivo, domáce pálenky, šťavy a mušty, sirupy, ostatné -
Čaje a káva -
Bylinky a koreniny čerstvé, sušené, ostatné -
Lesné plody huby, čučoriedky, brusnice, ostatné -
Detská výživa -
Sladkosti čokoláda, perníčky, turecký med, ostatné -
Torty a koláče -
Hotové jedlá jedlá, omáčky, ostatné -
Hospodárske zvieratá -
Ostatné müsli, ostatné
Koniec júla sa blíži, a záhradkári majú plné ruky práce. Viete čo všetko by ste mali v záhrade do konca mesiaca stihnúť?
„Horúce dni striedajú chladnejšie v tomto čase vrcholu leta. Dobiehame to, čo nám spomalila jar - prejavuje sa to najmä v dozrievaní. Oberáme aj neskoré odrody čerešní, višní, dokonca skoré odrody marhúľ a broskýň. Po obratí týchto kôstkovín, robíme rez aj väčších konárov. Zdôrazňujem, aby ste zatierali rezné rany a tie, aby boli hladké - teda rezy vykonávajte kvalitnými, ostrými nástrojmi určenými pre túto činnosť. Rez si vyžaduje aj aktinídia, ktorej letorasty skracujeme za piatym a šiestym listom od posledného plodu. Je to veľmi dôležité! Zalievame jadroviny, kôstkoviny i drobné ovocie najmä na západnom Slovensku. Nezabúdajme na podopieranie zarodených konárov, aby sa nám nelámali!“
Keď sa záhradkár správne a s láskou stará o svoju záhradu, tá ho časom odmení. Každý, kto si doma pestuje vlastné potraviny vie, aká je to rozdielna chuť oproti tým kupovaným. Okrem lahodnej chuti navyše viete, že vami vypestované ovocie neobsahuje rôzne chemické látky a je prirodzene bio :)
Za rady ďakujeme prof. Igorovi Hričovskému (https://www.facebook.com/Rady.do.zahrady.profesor.Hricovsky?hc_location=stream)