Brokolica sa postupne začína stávať bežnou ingredienciou na tanieroch mnohých Slovákov. A to je len dobre! Prečo jesť brokolicu a ako ju variť, aby sme z nej vyťažili čo najviac?
Prečo jesť brokolicu
Existuje viacero dôvodov, prečo do stravy zaradiť brokolicu. Pre nízke riziko alergických reakcií sa stala obľúbenkyňou výživových poradcov. Brokolica má aj protizápalové účinky, pomáha detoxikovať telo a je bohatá na vitamíny A a K. Taktiež obsahuje zlúčeninu známu ako sulforafán, ktorá pomáha udržiavať hladinu cukru v krvi a dokonca môže pomôcť aj pri boji s rakovinou. Práve táto zlúčenina zaujala aj vedcov a rozhodli sa bližšie preskúmať jej obsah v brokolici.
Ako pripraviť brokolicu
Otázkou, ako pripraviť brokolicu tak, aby bola čo najzdravšia a obsahovala čo najviac sulforafánu, sa zaoberali výskumníci v Čine. Výsledky ich pozorovaní boli uverejnené v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Títo vedci z Univerzity Zhejiang experimentovali s rozličnými spôsobmi prípravy brokolice. Zistili, že najideálnejší spôsob prípravy spočíva vo viacerých krokoch. Prvou fázou je pokrájať brokolicu na malé (cca 2cm) kúsky. Potom by sa brokolica mala nechať na 90 minút odstáť. Posledným bodom prípravy by malo byť jej rýchle sparenie vo vode. Tento spôsob prípravy a varenia brokolice zvyšuje hladinu sulforafánu v brokolici až 2,8-krát.
Prečo je to tak
Výskumníkom zatiaľ nie je celkom jasné, prečo dochádza k znásobeniu sulforafánu v brokolici. Zatiaľ je ich vysvetlením to, že odstátie brokolice po jej nakrájaní pomáha sulforafánu, aby sa v nej vyvinul. Taktiež tvrdia, že stačí, ak brokolica postojí aj 30 minút pred jej ďalšou prípravou. Dôležité ale je, aby bola brokolica nakrájaná. Sulforafán sa totiž v nej vytvorí, len ak dôjde k "poškodeniu" zeleniny.
Upozornenie na záver
Sulforafán, a teda ani konzumácia brokolice vo veľkých dávkach, nie sú odporúčané malým deťom, ani tehotným a dojčiacim ženám, pretože môžu dočasne znižovať stabilitu genómu, čiže spôsobovať mutácie.