Magazín
Autor Roman, článok bol vložený dňa 19.9.2014 a obsahuje 0 komentárov
Figy – sladké, šťavnaté, plné vitamínov a minerálov. Dodávajú nám energiu a povzbudzujú organizmus. Žiaľ, čerstvé figy vydržia len veľmi krátko (kým ich napadne pleseň), takže v našich obchodoch väčšinou nájdete len sušené figy. Našťastie ani sušením nestrácajú figy svoje cenné vlastnosti.
Figy obsahujú vitamíny A, C, E a K, vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6, B7...), značný obsah bielkovín, vlákninu, ficín, prírodné cukry (glukózu, fruktózu...), takmer žiadny tuk. Z minerálnych látok je to najmä obsah draslíka, vápnika, horčíka, ale aj železa, zinku, fosforu, jódu, mangánu, medi, selénu, sodíka...
Ako nám prospieva konzumácia fíg:
- figy majú výrazne povzbudzujúce účinky (a stredný glykemický index), takže dokážu pomerne rýchlo vzpružiť unavený alebo vyčerpaný organizmus,
- prospievajú pri málokrvnosti a srdcovocievnych ochoreniach,
- pomáhajú proti zápche, aj ako močopudný prostriedok,
- sú užitočnou súčasťou stravy pri detoxikácii organizmu,
- povzbudzujú duševnú činnosť,
- odvar fíg v mlieku pomáha pri bolestiach v hrdle a respiračných ochoreniach,
- vďaka obsahu antioxidantov prispievajú k ochrane organizmu pred voľnými radikálmi,
- podporujú zdravú črevnú mikroflóru a revitalizujú tráviaci trakt,
- obsahom jódu sú figy užitočné pre správnu funkciu štítnej žľazy,
- ak máte chuť na sladké, sú figy zdravšou (aj keď energeticky výdatnou) náhradou nezdravých sladkostí zo supermarketov,
- podporujú stabilnú hladinu cukru v krvi,
- podľa japonských výskumov figy obsahujú látky pôsobiace preventívne proti niektorým druhom rakoviny,
- figy majú protizápalové účinky.
Na čo si dať pozor pri konzumácii fíg:
- nezrelé figy môžu u citlivých konzumentov vyvolať kožné vyrážky – na Slovensku sa k nezrelým figám môžete dostať len u niekoľkých úspešných pestovateľov fíg, určite nie v obchodoch,
- sušené figy (ale aj čerstvé figy po niekoľkých dňoch) často napáda pleseň, produkujúca nebezpečné toxíny, ktoré môžu viesť až k rakovine. Plesne je niekedy možné odhaliť pri pozornej prehliadke aj voľným okom priamo na plodoch, ale pozor – nezmýľte si ju s belavým povlakom, ktorý na povrchu fíg často vytvára neškodná glukóza (prírodný cukor).
Tip na záver: Ako pestovať figy v črepníku.
Komentáre
Pridať komentár
Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa