Ľadový šalát je mnohými kulinárskymi špecialistami odsudzovaný ako jedna neužitočná zelenina. Niektorí ľudia si dokonca dovoľujú tvrdiť, že jeho konzumácia je tak hodnotná ako jedenie kriedy. Tieto tvrdenia sú odvodené pravdepodobne z faktu, že ľadový šalát má v porovnaní s ostatnými druhmi šalátu nižšiu výživovú hodnotu. Ak by sme však chceli tvrdiť, že jedenie šalátu sa dá porovnať s jedením kriedy, ľadový šalát a jeho nutričné benefity by sme veľmi podcenili.
Názov "ľadový šalát"
Ľadový šalát sa začal po prvýkrát predávať okolo roku 1945 a bol prvým druhom šalátu, ktorý vydržal aj dlhší prevoz bez toho, aby zvädol alebo zhnil. Jeho názov ľadový je odvodený z jeho prepravy do iných štátov. Tá totiž prebiehala v debnách naplnených množstvom ľadu, ktorý udržiaval jeho čerstvosť.
Ľadový šalát a jeho výživové hodnoty
Ak sa pýtate, prečo by ste mali ľadový šalát zaradiť do svojho jedálnička, tu je pár odpovedí. Ľadový šalát obsahuje značné množstvo kyseliny listovej, ktorú by mali prijímať najmä budúce mamičky na prevenciu vrodených chýb bábätka. Hoci vitamínu A a C obsahuje najmenej spomedzi ostatných odrôd šalátu, aj tak ich je dosť na to, aby ste si ľadový šalát pravidelne dopriali. Vitamín A vám pomôže so zrakom a vitamín C slúži ako antioxidant na podporu imunitného systému.Ďalej má ľadový šalát aj veľmi nízky obsah kalórii (cca 75 kalórii na jednu stredne veľkú hlávku). Tento fakt vám môže pomôcť, ak chcete schudnúť a sledujete si svoj kalorický príjem.
Ľadový šalát a jeho použitie
Najmä v 50-tych rokoch bol ľadový šalát voľbou číslo jeden pokiaľ išlo o zeleninové šaláty nielen v domácnostiach, ale aj v reštauráciach. Odvtedy sa síce vzhľadom na ďalšie odrody šalátov používa menej, ale kuchári ho využívajú radi. Je to najmä pre jeho chuť, ktorá nie je príliš prenikavá a tak sa dá miešať aj s inými zložkami bez toho, aby ich v šaláte zatienil. Ľadový šalát sa často používa aj ako surovina do polievok, predjedál a ako alternatíva, či doplnenie k dusenej kapuste, pretože má sladšiu a jemnejšiu chuť.
Pestovanie ľadového šalátu
Ak by ste si chceli dopestovať svoj vlastný ľadový šalát v záhrade, mali by ste ho pestovať v chladnejších obdobiach roka, pretože pri vyšších teplotách nevytvorí hlávku. Pred jeho pestovaním si najprv pripravte pôdu - pohnojte ju a zavlažte. Keďže rastliny šalátu majú plytký koreňový systém, je nevyhnutné, aby ste sa oň starali opatrne. Živiny aj vodu by ste mali dávať priamo ku koreňom. Lôžka na semená by mali byť mierne vyvýšené, aby sa podporilo odvodnenie. Semená sa vysievajú približne do hĺbky 1,5 cm. Po vzídení rastlín počkajte 4-6 týždňov a sadenice prerieďte. Dbajte na časté zavlažovanie, avšak pozor, aby ste pri ňom nezmáčali vonkajšie listy ľadového šalátu. Šalát by ste mali vyrezávať ráno, keď je najčerstvejší a pri zbere sa uistiť, že hlávky sú pevné. V prípade potreby môžete vonkajšie listy odstrániť.